Äntligen ett kulturpris till kommunen!

Det händer inte ofta. 1989 fick poeten och lindesbergaren Arne Johnsson NA:s kulturpris. I går tilldelades priset Biblioteksupproret i Ramsberg och Länsteaterns uppsättning ”Det som är vårt” som baseras på Ramsbergarnas kamp.

På många sätt är det ovanliga pristagare, kvinnorna i Ramsberg. En grupp som i tysthet bär upp föreningsliv, kulturliv, och sällan eller aldrig uppmärksammas eller tackas. Men nu har de uppmärksammats med all synbar tydlighet. För de sa ifrån och vägrade ge upp. De uppmärksammades också i alla typer av media över landet och nu som pristagare.

Och att Länsteatern byggde en pjäs på deras berättelse.

”Det som är vårt” av dramatikern Anders Duus hänger på inget sätt ut Lindesberg och kommunens politiker som idioter, Lindesberg som i pjäsen lätt förklätts till Vimmersberg. Jag tvivlar på att kommunpolitikerna sett pjäsen och jag tvivlar på att det sänds gratulationer till Biblioteksupproret i Ramsberg.

Därtill saknas humor och distans. Men det tydliga tecknet på vem som står som segrare syns i alla fall. Det står där som förut. Fast under nytt namn.

Kulturcentrum i Ramsberg.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *