Vi gör kulturella böcker i Lindesberg!

I samband med Anders Ygemans tal på 1 maj i Lindesberg överlämnades en bok som tack. Enligt socialdemokraten som lämnande över boken var den ”otroligt kulturell”. Det var boken ”Den vackra sjöstaden Lindesberg” med fängslande text av Göran Karlsson och med förtrollande bilder av Rolf Karlsson. Jag undrade sedan vad som gör en bok ”otroligt kulturell”. Sedan kom jag på att detta är signifikt för Lindesberg. Kulturen är ”en klick närkärnat smör på moset” som förre kommunalrådet Anders Ceder uttryckte det. Kultur är fint på ett fult sätt, liksom att det är dumt att vara studiemotiverad i skolan.

I april kunde man läsa i Na att efter det lokala näringslivet tryckt på öppnar Lindeskolan åter Industritekniska programmet och den handfull (läs fyra) elever som sökt kan förvissa sig om att få en spikrak karriär. Lite nedanför artikeln kunde man läsa ”Humanistiska programmet läggs ned på Lindeskolan”.

Som jag skrivit tidigare har Lindesberg sitt varumärke, sin antiintelletuella charm att tänka på.

Från Region Örebro län hörs ibland enbart flåshurtigt ”Kultur åt varenda unge” ett mantra som inte betyder ett förbannat dugg. Kultur når inte alla barn, den prioriterade gruppen verkar vara barn 3-6 år, och det beror  fortfarande på vilken socioekonomisk grupp man tillhör. Och om kulturen sipprar ut i området man bor i, om man har tur och har engagerade föräldrar och lärare så kanske man får en släng av sleven från regionen. Problemet är att folket på Region Örebro län är eunucker. Snackar men kan inte göra något.

Det hölls kultursamtal den 3 maj på Lindesbergs bibliotek, något som egentligen ingen skulle ha upptäckt (samtalet annonserades ut enbart på kommunens Facebooksida) om inte Nätverket Lindekultur hade uppmärksammat det. Många förslag framkom och kommunala politiker och tjänstemän visade som vanligt sin ystra sida. (Skojade bara!)

Egentligen är det inte komplicerat!

Förtydliga uppdraget för de kommunala tjänstemännen.

Avsätt en budget för en allmänkultur i kommunen. Denna budget ska inte täcka löner till tjänstemän utan   göra så att evenemang, utställningar, konserter etc. kan bli möjliga. Det görs mycket! ropar man från kommunens håll. Under föregående år: Folkets hus bios verksamhet, Vinterspår, Konsternas dag, Bokens dag, nationaldagsfirande, verksamhet och workshops för barn och ungdomar vid ett antal tillfällen. Vad mer?

Och framförallt:

Det ska finnas en vilja, en drivkraft, en tro att: Kulturen kan och ska nå ALLA.

Och varför: kultur är ett slitet ord, missbrukat och missanvänt och omgett med kotterier, men trots det, kultur är det vackraste vi har.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *