Den lysande affären Stripa

I september fick vi veta att Besök Linde AB (Belab) lämnar gruvområdet i Stripa. Det har varit på gång länge men nu ska alltså lokalerna lämnas. Samtidigt ska personalen omplaceras till Lindesberg arena och Energikällan.

”Jag förstår att det är viktigare att få pengarna till skola och omsorg att räcka till så det är bara att gilla läget” säger Belabs VD Åsa Jönsson Carlsson.

”Stripa gruva har inte varit en lysande affär för Falab” säger fastighetsägaren Roger Sixtensson.

Frågan är ju bara om inte det lysande affären fortsätter. Även fast Belab lämnar Stripa så försvinner ju inte kostnaderna och tyvärr ser varken skola eller omsorg ut att få den insparade slanten. Personalkostnaderna är ju kvar och lokalerna kostar fortsatt pengar eftersom vi fortfarande äger dem. Och än så länge har ingen spekulant knackat på.

Våra kommunala bolag går bra, men kommunen går ekonomiskt på knäna. När får vi se besparingar, rationaliseringar inom de kommunala bolagen tror ni? Jag skulle gissa på aldrig. När får vi se hyressänkningar? Gissar på aldrig där också.

Detta kräver en dagsvers:

Jag har en fråga och jag skulle vilja att nån svarab

nu när allt är misärab och allt är som det ärab

Belab, Falab och jag har glömt vad det heter nuab

lämnade Stripa men utan nån vinstab?

Eller vadåab? Nåt jag missab?

Visst ja, jag kan inte få nåt svarab

eftersom vi inte har nån insynab

i våra kommunala bolagab!

Skit och pissab!

Morsning och goodbyeab!

 

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Den lysande affären Stripa”

 1. ”Det stora vemodet rullar in!”

  Kära Stefan, faktafelen är lite väl många i de två senaste ”insikterna”.

  Vad gäller Regionens del i byggnationen i kv. Bulten kan jag inte kommentera annat än ambitionen de har är att få den klassad som ”Miljöbyggnad Guld” – därav, bland annat, valet av fasadbeklädnad. Att ha ett miljösamvete kostar på kort sikt men lönar sig i längden!

  Däremot kan jag garantera att vid planeringen av Nya Lindbackaskolan samt till- och ombyggnaden av Brotorpskolan har verksamheten haft en framträdande roll i utformningen av lokalerna. FALAB bygger bara på initiativ från de kommunala förvaltningarna åt de kommunala förvaltningarna och vi gör vårt bästa för att lotsa verksamheterna genom planeringsprocessen på ett bra sätt. Sedan är det inte alltid som allt blir rätt på ritningsstadiet utan får rättas till efter det att verksamheten börjat nyttja lokalerna.

  Stripa gruva är inte en lysande affär för FALAB, ett besöksmål där vi tvingas ta ut marknadsmässiga hyror för att inte ”gynna enskild”. Vilket i sig gör att möjligheterna till intäkter krymper och gapet mellan dessa intäkter och de fasta kostnaderna för byggnaderna är ”gruvhålsdjupa”. Men besöksmålet/byggnadsminnet finns kvar!

  Det är inte heller så att bolagsekonomierna och den kommunala ekonomin är kommunicerande kärl, det blir lika fel som om jag betalade räkningarna åt min granne bara för att vi bor på samma gata.

  Däremot så ger Linde Energi (LEAB) ett koncernbidrag i mångmiljonklassen varje år till Besök Linde (BELAB) för att de skall få badhuset att gå ihop. Det går inte att ta betalt av nyttjarna för de kostnader som ett badhus för med sig.

  FALAB har de senaste åren lämnat en hyresrabatt till kommunen som var över sju miljoner 2016 och för 2020 kommer att vara ca sjutton miljoner. För att klara av detta ligger det ett besparingskrav på FALAB/LIBO i storleksordningen nio miljoner. Så det är inte bara effekten av rådande ränteläge som tillfaller kommunen, bolagen får även spara i egen drift!

  Utöver detta så har vi ett antal samarbetsavtal med olika föreningar som ger dom ett ekonomiskt tillskott och bolagen får marknadsföring mm i utbyte. Ett samarbete som vi hoppas uppskattas av idrotten och kulturen i kommunen. Ett samarbete som inte drabbas av besparingarna i detta läge.

  ”Något du missade” eller ”missab” som du så vitsigt fick till det…….
  1. Frågar man oss får man svar, kanske det dröjer ibland, men svar får man.
  Svårt att svara utan att frågan först ställs och ställs till oss inte ”om” oss!
  2. Insyn; vi är kommunalt ägda bolag och lyder således under offentlighetsprincipen, vilket innebär full insyn inom lagens råmärken. Vissa uppgifter får vi inte lämna ut men för övrigt är det bara att efterfråga, vi har ingen anledning att dölja något!
  3. Aktiebolagen i de kommunala sfärerna skapades för att, bland annat, tydliggöra kostnader. I vårt fall så kostar lokaler att uppföra, drifta och underhålla, något som måste kalkyleras innan man tar ett beslut att starta en ny-/ombyggnad. Inte beklaga sig över kostnaden i efterhand. Vill man bedriva verksamhet under tak så kostar det.

  Det händer så mycket positivt i vår kommun, varför får det så liten plats?
  Varför rullar vemodet in, gång på gång?

  Här skulle jag väl avsluta med lite poesi, i din bloggs ära, men överlåter det åt de som kan.
  Den här gången………….

  Fastigheter i Linde AB, Roger Sixtensson

  1. ”Den stora vedboden rullar in”…
   Tack Roger för din fina kommentar! Jag brukar ofta få frågan, senast för enbart några dagar sedan, om jag får nån respons på mina inlägg. Jag svarade då: ”Mycket sällan..” Dagen därpå fick jag sedan detta svar från dig samt nån dag senare ett telefonsamtal från Linde Energis VD Jens Isemo. Känner mig mycket hedrad och rörd över att få kontakt med ledningen för två av våra kommunala bolag efter ett av mina inlägg. Viktigt att säga en sak i sammanhanget: jag är inte journalist och jag skriver för att skoja. För det mesta. I botten av allt skoj finns allvar likväl som all sanning av ångrad lögn består. I Sverige just nu, i världen och till och med i Lindesberg är det svårt med skoj och dikt eftersom det alltför ofta är så att verkligheten får dikten att framstå som inte tillräckligt överdriven.
   Jag lovar att skriva nåt riktigt positivt nästa gång men hävdar som alltid om nån tycker att jag borde måla Lindesberg i enbart soldränkt akvarell: en bra kommun kan ta lite skit.
   Och på tal om vemodet, en gång var jag på en visfestival på Vrångö i Göteborgs skärgård och hörde Monica Thörnell sjunga Ted Ströms ”Vintersaga” (där just ”det stora vemodet rullar in”). Bredvid mig i publiken stod en dam som sjöng med i hela texten, väl kommen till refrängen sjöng hon: ”Det är då som den stora vedboden rullar in”. Det var skoj!

   Låt oss alla hålla uppe det goda jobbet! Keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.