Vi går till val på att göra skollokalerna i Örebro kommun till Sveriges bästa!

Senast år 2025 ska Örebro kommun ha Sveriges bäst anpassade förskole- och skollokaler. Under nästa mandatperiod så lovar vi socialdemokrater att bygga 100 fler förskoleavdelningar.

Under mandatperioden 2006-2010, när bl a Moderaterna satt i kommunledningen, så renoverades och rustades exakt 0 skolor. Detta arv har vi nu, sedan 2011, försökt förvalta på bästa sätt genom att, tillsammans med vårt kommunala fastighetsbolag Futurum, systematiskt och strategiskt rusta och renovera våra skolor och förskolor.

Dock sammanfaller detta behov av upprustning med att kommunen växer och det kraftigt. Antalet barn och unga ökar och behovet av nya förskole- och skolplatser har eskalerat. Därmed har vi även tagit höjd för detta och byggt ut både förskolan och nu även grundskolan. Från och med hösten 2018 så startar tre nya grundskolor i Örebro. De två nybyggda skolorna Tybblelundsskolan och Änglandaskolan men även den ”nygamla” Nicolaiskolan (fd Engelbrektsskolan i Skarsparken). Vi har dessutom tagit beslut på att bygga ytterligare två grundskolor, Svealundsskolan (gamla Eklundaskolan) och Tångvallaskolan (i Rostaområdet). Under nästa mandatperiod kommer vi att bygga än fler grundskolor, rusta grundskolor och bygga ut grundskolor, allt för att både alla nya barn ska få plats men även för att kunna hålla nere gruppstorlekarna i både förskola och skola.
Självklart kommer detta också innebära att helt nya idrottshallar kommer att byggas i kommunen, något som efterfrågats av föreningslivet då vi i en växande kommun även får ett ökat behov av fritidsutövare.

Idag finns en hel del forskning som tydligt kopplar ihop de fysiska lokalerna med elevernas måluppfyllelse, dvs hur skollokaler och skolgårdar är utformade påverkar elevernas skolresultat.
Efter sommaren tar vi beslut om ett helt nytt funktionsprogram där vi beskriver hur vi vill att förskolor, skolor och dess gårdar ska utformas i framtiden.
Förskolegårdar och skolgårdar ska vara en del av den pedagogiska lärmiljön. Bättre lekmiljöer, bättre möjligheter för ökad fysisk aktivitet under skoldagen samt bättre utformade utemiljöer för ett ökat lärande är områden som vi väljer att prioritera högt.

Vi socialdemokrater kommer alltid att prioritera välfärd och tillväxt framför skattesänkningar. Framåt tillsammans, Örebro!

 

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet: Pressmeddelande

Publicerat av

Jessica Ekerbring

Jessica Ekerbring

Kommunalråd för Socialdemokraterna i Örebro kommun och ansvarig för barn- och utbildningsfrågor. Mamma till två. Älskar resor, mat, politik, musik, film och tv-serier!

3 reaktioner till “Vi går till val på att göra skollokalerna i Örebro kommun till Sveriges bästa!”

 1. Hur kan vi göra en opartisk mätning som visar att ni nått målet?
  Var ligger vi idag i jämförelse?

  En förutsättning för att nå målet och för att väljarna ska tro på det är att kunna berätta hur vi ligger till idag och hur ni kan visa om målet är nått 2025.

  1. Hej Micke!
   Självklart måste vi följa upp och veta hur det ser ut hos andra kommuner. Här tar vi hjälp av Futurum Fastigheter, som har bra koll på detta. Viktigt att vara noga med målbeskrivningen också. Det blir naturligtvis oerhört svårt för oss att konkurrera med betydligt mindre kommuner, där man kanske bara har fyra, fem skolor. Men vi kommer att ta fram mätvärden för att årligen se var vi ligger och hur långt vi har kvar. Tack för frågan.

 2. Tack för ett snabbt svar.
  Trevligt med politikerbloggare som för det första tar in kommentarer och sedan också tar sig tid att svara.
  Så bör det fungera, det förväntar sig NA:s läsare.
  Någon slags kommunikation med väljarna.

  Tyvärr finns det flera ledande politiker som konsekvent tar bort alla kommentarer de får till sina blogginlägg.
  På annat sätt kan man inte förklara att vissa aldrig sedan starten fått en enda kommentar.
  Sådant agerande straffar troligtvis väljarna.
  Det drabbar deras partier och även indirekt deras partikollegor som sköter sin blogg utomordentligt bra.

  Jag tror att flera undrade detsamma som jag gjorde.
  En naturlig frågeställning på ett utfäst välpresenterat vallöfte.

  Du skriver att det är svårt att konkurera med mindre kommuner.
  Varför?
  En stor kommun med inflyttning och förhållandevis ung befolkning borde ha en starkare ekonomi.
  Är löftet att Örebro ska vara bäst så är det.

  Jag kan se en risk för partiskhet om Futurum ska vara dommare.
  En liknelse i VM-tider:
  Det är inga svenska dommare i matcher där Sverige spelar.
  Med intresse ser väljarna fram mot hur reglerna för tävlingen om Sveriges bästa skollokaler ska utformas och av vem.
  Även vem som dömmer i finalen blir intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *