Kanske blir det hemester 2017?

Idag kom (ytterligare) en kul nyhet om hur bra det går för Örebro kommun och län. Antalet hotellnätter ökar med nästan 10 procentenheter i Örebro kommun, från ett mycket starkt år 2015, vilket gör att vi går förbi flera jämstora och större städer, som exempelvis Uppsala, eller städer som kanske historiskt mer har förknippats med turism, som Halmstad.

I hela Örebro län registrerades totalt 655 614 gästnätter under sommaren. Sett över en femårsperiod är det den bästa utvecklingen i hela landet. Det är alltså inte bara Örebro kommun som lockar turister, utan hela länet.

Det är förståeligt med tanke på hur många fina sevärdheter och attraktioner som finns i vårt län, och hur starkt och målinriktat många kommunledningar och regionledningen har jobbat med frågan.

Ibland får vi politiker som sysslar med det som ibland lite slarvigt betecknas som ”välfärdsfrågor” (orsaken till att jag skriver ”slarvigt” och ”välfärdsfrågor” är för att välfärden är ett större och vidare begrepp än skola, vård och omsorg) höra att vi borde tycka att pengarna ska satsas på ”oss” och ”våra områden” istället för att exempelvis göra en kommun mer attraktiv eller skapa evenemang som lockar turister.

När evenemang och attraktioner lockar både turister och andra till våra kommuner ökar resurserna till den traditionella välfärden. När skatteintäkterna kommer in via fler hotellnätter, fler restaurangbesök, inträdesavgifter och taxiresor gynnar det välfärden mer än om mycket mindre pengar kommer dit. Helt enkelt därför att tillväxt är bra för välfärden.

Dessutom är givetvis resurserna från början till ”välfärden” mycket större än vad som satsas på turism.

Kanske blir det ”hemester” 2017. När vi i somras åkte till Mora trodde dottern att det var till Nora vi skulle. Och tja, varför inte?

 

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *