Ungdomsarbetslösheten rasar!

”Enligt Arbetsförmedlingens statistik har ungdomsarbetslösheten minskat från 13,4 till 11,7 procent på ett år. Räknat för jämförbara månader innebär det att arbetslösheten närmar sig nivåerna som var 2008, före finanskrisen. Nu skiljer bara drygt 1 procentenhet.” (Ekot)

Det är halvtid i politiken och även om vi alltid ska fortsätta att titta framåt är det läge att också ta en titt i backspegeln. ”Vad var det de sa i valrörelsen för två år sedan och hur ser det ut att gå?”

En av de stora frågorna i valrörelsen 2014, med rätta, var den förra högerregeringens största misslyckande – att inte få ner arbetslösheten, i synnerhet ungdomsarbetslösheten. Arbetslösheten när Fredrik Reinfeldt röstades bort var högre än när han tillträdde, och andelen ungdomar som saknade jobb skenade under hans tid vid makten.

Nu är politiken en annan. Tidigare bevisat verkningslösa åtgärder är borta och istället har den socialdemokratiskt ledda regeringen spetsat insatserna till det som verkligen ger resultat.

Nu rasar ungdomsarbetslösheten. Den är fortfarande alldeles för hög, men utveckligen är tydlig. Statsminister Stefan Löfven reder upp det som Fredrik Reinfeldt lovade men misslyckades med att göra.

Gott så.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *