Vad gör du på fredag kväll? Ska vi vandra tillsammans för våra unga?

Jag minns hur det är att vara ”riktigt ung”, hur det är att vara tonåring. Jag minns fredags- och lördagskvällarna hemma i Köping där jag kommer ifrån, och hur man samlades för att umgås och ha roligt.

Roligheter är bra. Barn och unga ska ha roligt. Vi behöver skapa trygga platser där våra ungdomar kan umgås under trevliga former, platser där de kan få träffas i avskildhet men i trygghet, där de kan få sitta och prata, ”snapchatta” (!), få vänner och flickvänner och pojkvänner och – ja, vara unga!

Men det ska ske tryggt. Det ska ske säkert. Det ska ske på ett sätt som gör att alla unga känner sig trygga.

Flera har säkert läst om situationen ute vid Marieberg på kvällarna. Många unga samlas, och det finns oro för att barn och unga far illa. Oro för att barn och unga far illa är något som vi måste ta på fullaste allvar. Vi måste se till att så inte sker.

Jag har väckt frågan hur vi kan jobba med ett samlat grepp, till Brottsförebyggande rådet där jag är vice ordförande, men mycket kan ske redan nu.

På fredag den 21 oktober sker därför en motorkvällsvandring ute på Marieberg. Vi samlas på parkeringen vid Burger King klockan 21.00 och går sedan tillsammans runt för att se till ungdomarna. Anmäl gärna till fältgruppen (se bild nedan) om ni kan komma.

Nattvandring är en verksamhet som vi behöver stötta upp mer, och här kan även civila samhället och näringslivet göra en viktig insats med exempelvis fika, tillgång till toaletter och liknande. Att nattvandra är att bry sig! Att lyssna på unga, att ta hand om, att kanske sätta på ett fysiskt eller själsligt plåster en kall oktoberkväll. Det är ett sätt att skapa trygghet även åt ungdomar som i vanliga fall lever ett liv i trygghet, men som en kväll har hamnat i en otrygg situation.

I vissa fall är en nattvandrande person en trygghet många ungdomar saknar överhuvudtaget.

Jag kommer att vara där, och pratar gärna om hur vi tillsammans kan skapa ett tryggare (och därmed roligare) Örebro för unga.

 

skarmavbild-2016-10-18-kl-22-04-03

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

7 reaktioner till “Vad gör du på fredag kväll? Ska vi vandra tillsammans för våra unga?”

 1. En bra mötesplats många ungdomar och barn på en parkering vid Burger King fredag den 21/10 klockan 21.00 . Många ungdomar och barn plats parkeringen ute vid Burger King i Marieberg

 2. Bogranne Mariebergområdet protesterar mot motorskvällsvandring för ungdomar och vuxna ute vid Burger King i Marieberg .

 3. Bogranne Mariebergområdet kan inget sova och inte bra på motorskvällsvandring för ungdomar och vuxna ute vid Burger King I Marieberg .

 4. Jag tycker inte bra om motorskvällsvandring för ungdomar och vuxna ute vid Burger King . Inget bra plats parkeringen motorskvällsvandring för ungdomar och vuxna ute vid Burger King i Marieberg .

 5. Hej
  Villaområden i Marieberg och plats parkerngen motorskvällarna störningar ljudet av motorer , däckstjust och hög musik .

 6. Hej
  Jag protesterar mot många ungdomar och vuxna plats motorskvällarna en parkering vid Burger King I Marieberg . Villaområden i Marieberg protesterar mot störningar av många ungdomar och vuxna ljudet av motorer , däckstjust och hög musik .

 7. Hej
  Många ungdomar och barn , vuxen flyttar från plats motorskvällarna en parkering , Burger King över till området vid Blomsterhandel och Rustabutiken i Marieberg .
  Då flyttar de över till området vid Blomsterhandel och Rustabutiken i Marieberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.