Stå upp för demokratin och demokrater idag. I morgon kan det vara för sent.

Idag blev en dag som kom att präglas av sorg, och det gav mig anledning att tänka på demokratin och demokratiskt engagerade.

Tyvärr är det sällan demokratiskt engagerade personer får den uppskattningen de förtjänar. Politiker buntas ofta ihop och bilden är oftast svart.

Det är synd och ogenomtänkt.

Därför att ”politikern” är inte den du tror. Politikern är inte enbart kommunalrådet och riksdagsledamoten med de höga lönerna. Politikern är inte enbart den som ätit dyrt och rest långt och bott fint. Det är inte enbart den som lagt det dummaste förslaget du någonsin hört talas om.

Den som är politiskt engagerad är också den som avsätter kvällar och helger utan ett rött eller blått öre i ersättning, den som samtalar med människor och bladar kuvert, kokar kaffet eller klistrar och sätter upp affischerna. En del är grannar med dig, arbetskamrater med maken, lekkamrater med dottern, tidigare frisörer åt farmorn, läraren eller elektrikern. En del är den som vet precis hur det är att räkna kronorna i slutet, eller i mitten, av månaden för att se hur det ska räcka.

Politikern är som folk är mest, precis som det ska vara. Och, här ska sägas, det gäller även kommunalrådet och riksdagsledamoten, den som åkt på en resa eller den som lagt det där dummaste förslaget du någonsin hört talas om. Det är ju nämligen poängen med att ha flera politiker än en. De som lägger det där dumma förslaget är ju, om förslaget nu är så dumt, förmodligen på väg att bli ned- eller rentav bortröstad.

Istället för att dra alla över en kam, ge uppskattning åt den som lägger ner tiden. I morgon kanske hen inte är kvar, och då är demokratin både svagare och mer illa ute.

I morgon onsdag och på torsdag debatterar Örebro kommunfullmäktige Örebro kommuns budget för 2017. Åtta partier debatterar å ena sidan kommunledningens (S, C och KD) budget, och å andra sidan de övriga partiernas enskilda budgetförslag. För den som är intresserad av hur alternativen i örebropolitiken ser ut brukar budgetdebatten vara en av de tydligaste stunderna på hela året för att bena ut detta.

Och idag tisdag är det prick två veckor innan valrörelsen i USA är över, och vi (förmodligen) vet vem av Clinton eller Trump som ska styra USA de kommande fyra åren.

Debatt och valrörelser (även om den i år är litet speciell), rätten att välja oavsett om det gäller budgetalternativ eller president, är demokrati i fullt format.

Demokratin är vår att försvara, vår att erövra, vår att stärka. Demokratin kräver engagemang. Vårt engagemang. Och den gör det därför att det enbart är då när människor ger sitt engagemang som demokratin blir fullt verklig.

Tyck vad du vill om politik, men uppskatta dem som engagerar sig för att försvara vår demokrati.

Idag när jag kom hem, ledsen över dagens besked, fann jag i brevlådan räkningen för medlemskapet för Socialdemokraterna även nästa år. Jag betalar fakturan med stolthet över att kunna få leva i ett land där mina åsikter och insatser spelar en roll.

img_5024

Engagera dig du också!

Bli medlem i Socialdemokraterna redan idag. Du kan så klart, om du hellre vill det, istället bli medlem i Moderaterna, i Miljöpartiet, i Liberalerna, i Centerpartiet, i Vänsterpartiet, i Kristdemokraterna, eller i något annat parti av dem som finns. Jag vet att alla partier behöver fler engagerade, och ärligt talat, även om jag så klart enbart är socialdemokrat behöver jag och vi fler engagerade oppositionspolitiker också.

Innan jag släpper er, ja – engagemang kan se ut på olika sätt. Och nej, det måste inte ske via ett politiskt parti. Föreningar, olika aktionsgrupper och andra gör varje dag stora insatser för vår demokrati.

Men demokratin är värd mer än vad vi ger den idag. Livet är förgängligt, det blev jag påmind om idag. Demokratin är dess värre också det. Bara vi kan rädda den. Och den är värd att räddas.

Och jag har ett ljus på bordet ikväll när jag förbereder morgondagens inlägg och debatter.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.