En politik för världens undergång?

img_5048
En zombie. Inte jag.

I veckan debatterade och beslutade Örebro kommunfullmäktige om kommunens budget för 2017, vilket jag har skrivit om här. Debatten tyckte jag i huvudsak blev bra, alternativen blev tydliga och tonen oftast god.

Men ibland lyste det igenom lite väl att delar av oppositionen saknar en sammanhållen bild av hur de vill beskriva Örebro. Trots att det finns utmaningar att ta tag i, förbättringsområden och behov av att förändra och förstärka, blev bilden litet väl nattsvart stundtals, och riktigt den bilden tror jag få örebroare känner igen sig i.

Åtminstone kände jag så fram till igår kväll när jag och hustrun gick genom stan. Stan var nämligen full av zombies, monster och allehanda bevis på att läget på jorden inte stod helt rätt till. Läskigt och oroande?

Nej, så klart inte – för det var ju bara ett av alla evenemang som på sistone skett i Örebro.

Jag har bott i Örebro sedan 2002, och visst har det hänt fantastiska saker i kommunen?

Igår var vi ute och åt på en av alla de restaurangerna som startat i Örebro de senaste åren. Sen gick vi och tittade lite på zombiesarna innan vi tog plats på Conventum för att lyssna på konserten med Lars Winnerbäck.

Restauranger startar lite överallt i Örebro city. Minns ni också hur det lät i valrörelsen? Skulle vi socialdemokrater bilda regering, menade vissa branschorganisationer, skulle krognäringen drabbas hårt. I augusti skrev NA att det numera råder kockbrist i Örebro, på grund av alla nya restauranger som startar i den socialdemokratiskt ledda kommunen i det socialdemokratiskt ledda landet.

Och Conventum är en arena som inte hade funnits om det inte hade funnits politiskt mod av tidigare socialdemokratiska kommunledningar. Trots hårt motstånd från flera politiska partier då genomförde vi satsningar som lett till stora mässor och konferenser, hotellnätter och restaurangbesök, och stora skatteintäkter till kommunen. Och konserter. Om någon månad gästar bandet Kent med sin avskedsturné, och hade Conventum inte funnits hade de med största sannolikhet aldrig stannat i Örebro. Jag tror heller inte att Lars Winnerbäck, eller Lena PH, eller Orup, eller den eller den, hade spelat i gymnastikhallar i Örebro.

Evenemanget ”Run for your lives” syftar kanske mer till att skrämma folk (även om jag hoppas att barn slapp se de värsta scenerna) än att skapa trygghet, men faktum är att evenemang som lockar många människor inte bara är positivt för vårt välbefinnande och för företagen – de skapar också trygghet och minskar brottslighet. Det visar alla erfarenheter. Förra årets stora firande när Örebro fyllde 750 år blev ett tydligt tecken på det.

Det är klart att en restaurang som startar, eller en konsert som ordnas, eller ett evenemang som går av stapeln, till 99,9 procent beror på en hårt arbetande entreprenör, en idéskapare, och andra som skapar jobben. Men faktum är att om politiken inte vågar genomföra viktiga satsningar, som på arenor eller gator där restauranger ska kunna växa, riskerar arbetet att gå i stå.

Kommunledningen i Örebro vågar göra det! Och nej, det går faktiskt väldigt bra för Örebro. Mycket händer och restaurangnäringen frodas, evenemang skapar glädje och trygghet och konserter ger oss fina upplevelser! (Jag håller inte med NA idag om Winnerbäck – det var en naken, fin och typiskt winnerbäcksk konsert.)

Men även om bilden av Örebro ibland kanske målas lite nattsvart av oppositionen, stämmer det att åtminstone i helgen säga att den möjliggjorde för zombiesar och världens undergång. Och det är faktiskt ganska bra.

I morgon har för övrigt de flesta av kommunens förskolor stängt. Då får vi småbarnsföräldrar utnyttja alla saker som går att göra med barnen i vår kommun. Kanske en promenad i Oset eller ett besök på biblioteket? Kanske en lekstund i Varbergaskogen eller på någon av alla lekparker?

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *