Välkommen, du tionde miljonte svensk. Men till vilken värld?

Precis när som helst passerar vi tio miljoner svenskar, när detta skrivs. Men exakt när vet så klart ingen. Det är ju som Barbro Lindgren skrev; varenda dag är alltid första dagen, och den sista. Kanske håller ett par sin nyfödda just nu, den tionde miljonte svensken. Kanske har en familj just fått sin plats i Sverige efter en lång resa någon annanstans ifrån, och hjälper Sverige med vår så viktiga befolkningstillväxt, en tillväxt vi faktiskt har svårt att klara av utan invandring, men som krävs för att kunna betala framtidens välfärd. Kanske är det någon av dem som blev den tionde miljonte.

Samtidigt är det också i skrivande stund 10 timmar kvar till Donald Trump tillträder som president i USA. Till vilken värld föds du, du nyfödda barn? Till vilken trygghet har du egentligen flytt, du som flyr?

Jag är inte en negativ människa. Jag har en positiv människosyn. Jag är socialdemokrat.

Men jag är också orolig, precis som så många, vart världen reser idag. Vad kommer Donald Trump att göra med klimatpolitiken? Hur blir mina barns och deras barns framtid i klimatförändringarnas tidevarv, när den politik som ska rädda vår framtid urholkas?

Sverige är dock fortfarande starkt. Arbetslösheten rasar och sysselsättningen ökar. Även om Moderaterna just nu inte har något bättre förslag än att försätta landet i politiskt kaos, är det faktiskt andra som styr. Det Moderaterna gjorde igår kändes lite ”trumpskt”, men så länge de är i opposition är skadeverkningarna för andra än dem små.

Låt oss se till att om fyra år är även Donald Trump i opposition. Låt oss se till att den elfte miljonte svensken kommer till en värld som är bättre än den Trump erbjuder oss.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

2 reaktioner till “Välkommen, du tionde miljonte svensk. Men till vilken värld?”

 1. … det är säkert möjligt att ha en positiv människosyn utan att för den skull sympatisera med socialdemokraterna…..

 2. Du avslutar så här:
  ”Låt oss se till att om fyra år är även Donald Trump i opposition. Låt oss se till att den elfte miljonte svensken kommer till en värld som är bättre än den Trump erbjuder oss.”

  Snart ett halvår sedan ditt inlägg ovan.
  Om tre och ett halvt år ska tydligen ”oss” (=S) se till att att Trump förlorat valet.
  Samtidigt ska de elfte miljonte svensken vara nyinvandrad eller född.

  Första löftet fixar ni säkert. Det gick bra sist ni var över och hjälpte till.
  Du var med på resan, se SVT-Örebro länken nedan.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/s-knackar-dorr-for-clinton
  Eller googla, det finns flera träffar om resan.

  Tyvärr tror jag att ni inom S fixar mål nummer två.
  Vi kan säkert de vara elva miljoner då genom att en personen invandrat (eller fötts). Ni har verkligen snabbat på befolkningsutvecklingen under er tid vid makten. Så vi tror på det löftet, det har ni visat att ni fixar.
  Det ska vara ordning och reda inom invandringspolitiken brukar ni säga.
  Den insikten fick ni helt nyligen.
  Tidigare var ni under väldigt lång tid, som er ledare sade, ”naiva”.
  Ingen har hittills sett hur ni ska lösa hemresandet av de dryga 80.000 som inte fått tillstånd att stanna och som kom redan 2015.
  Er ledare har sagt att de ska resa tillbaks.
  Är det ett löfte?
  Ska det ske innan Trump förlorat nästa val?

  Nu växer antalet våldsbejakande radikala islamister mycket snabbt i landet. Örebro är där den stad där det finns allra fest sådana i förhållande till befolkningen enligt media helt nyss. Vi slår de tre storstäderna där.

  Det går bra för Sverige. Det går bra för Örebro.
  Vi växer…..
  Men hur?

  Viktigt för dig och S är att det kommer människor ”…..någon annanstans ifrån, och hjälper Sverige med vår så viktiga befolkningstillväxt, en tillväxt vi faktiskt har svårt att klara av utan invandring, men som krävs för att kunna betala framtidens välfärd”.

  Kan du förklara lite mer i detalj hur vi blir ett välfärdsland på det sättet och vad välfärd innebär för er socialdemokrater?
  Har det något alls med sammanhållning, tillit och säkerhet att göra?

  Varför skylla allt på Trump?
  Han styr inte Sverige.
  Det gör ni!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *