Hånfullt mot Sveriges pensionärer

Alliansregeringen lämnade efter sig en rad dåliga minnen. Högre arbetslöshet, lägre skolresultat, en urholkad A-kassa, en försämrad sjukförsäkring, och satsningarna på välfärden uteblev. Bostadspolitiken var inget att jubla över.

Och för Sveriges äldre skapades en orättvis beskattning i form av ”pensionärsskatten”, där jag med hög lön betalar en lägre skatt i procent än min gamla farmor och mormor gör. Det här var inget misstag. Det var en ytterst medveten politik. ”Det ska löna sig att jobba”, sa Alliansen som ni minns. Det resulterade i att en lägre andel av svenskarna jobbade, och att de som inte jobbade fick det sämre ställt. För ”det ska löna sig att jobba” betyder också att ”det ska straffa sig att inte jobba”. Alltså att vara arbetslös eller sjuk. Eller pensionär.

Sveriges pensionärer betalar en högre skatt än vi som jobbar. Det är världsunikt, på fel sätt. Vi, på grund av Alliansens medvetna politik, beskattar som enda land i världen pension högre än lön. Pension är som alla vet uppskjuten lön, och det är helt galet att Sveriges pensionärer ska betala mer i skatt än vi andra.

Det tycker vi socialdemokrater, och skatteklyftan har nu börjat sjunka. Tyvärr går det för långsamt, jag önskar att det fanns mer pengar att göra det snabbare. Men som jag skrev först var inte den orättvisa pensionärsskatten det enda dåliga minnet från alliansregeringen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har behövt göra mycket annat efter de åtta åren för att få Sverige på rätt köl igen.

Men ingen ska tveka – pension och lön ska betalas lika, och vägen dit går genom en socialdemokratisk regering.

De senaste veckorna har Kristdemokraterna känt sig nödgade att försöka ryta till om detta. De som skapade skatten. De som tillsammans med Sverigedemokraterna räddade skatten så sent som för två år sedan. Jag antar att det är deras 2-3 procent i opinionen som gör att de blir desperata. Jag tycker att det är direkt hånfullt mot pensionärer. Men desperation hjälper inga pensionärer till rättvis skatt. Trovärdighet gör det. Kristdemokraterna skulle kunna skapa sig trovärdighet. Men ihop med en blåbrun allians fungerar det inte.

Med Alliansens och Sverigedemokraternas politik får Sveriges pensionärer fortsätta betala en högre skatt än alla andra. Med en socialdemokratisk politik blir det mer rättvisa. Det tror jag vore bättre för Sverige.

 

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

En kommentar till “Hånfullt mot Sveriges pensionärer”

  1. Håller med John Johansson. Det är en mycket stor orättvisa som tidigare alliansregeringen har ställt till med för pensionärerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *