Ja till allas lika värde värde och rätt – rösta i kyrkovalet redan idag!

Igår måndag inleddes förtidsröstningen för kyrkovalet.

Jag är inte medlem i Svenska kyrkan och får därför heller inte rösta i valet. Jag valde av religösa skäl (eller brist på detsamma) att gå ur när jag fyllde 18 år, men har ändå ändrat uppfattning om kyrkan på slutet av de senaste arton åren som icke-medlem (ja, så gammal är jag). Inte så att jag personligen kommer att gå med igen. Jag vet dock mer än någonsin vikten av det arbetet Svenska kyrkan gör.

Är du medlem i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får du rösta fram till den 17 september. Jag tycker att du ska göra det, och jag tycker att du ska lägga din röst på Socialdemokraterna, och jag ska ur min horisont försöka förklara varför.

Som småbarnsförälder vet jag hur dyrt det kan vara med alla aktiviteter. Från när jag var föräldraledig minns jag också hur svårt det kunde vara att sysselsätta sig och barnen, speciellt om det fanns äldre syskon med hemma. Då var kyrkans öppna förskola och barnverksamhet en lyxig och fin stund som vi gick till ibland (resten av familjen är medlemmar i kyrkan innan någon blir upprörd över min närvaro trots mitt icke-medlemskap, jag gav en extra slant för kaffet för min egen närvaro, men det fanns det inget krav på).

Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet är gratis, och det tycker jag är bra. Det är en garant för att alla kan få vara med och ha råd att ha roligt. Socialdemokraterna lovar att barn- och ungdomsverksamheten ska fortsätta vara gratis.

Ett annat är rätten att få gifta sig med vem man vill, i kyrkan om man så vill. Att vi ännu 2017 ska behöva försvara den rätten är på riktigt lite absurt. Men det måste vi, för rätten är hotad. Konservativa krafter, med Sverigedemokraterna i spetsen, vill göra kyrkan till en konservativ högborg, istället för en öppen och solidarisk verksamhet. I det ligger att säga ok till kvinnoprästmotståndare, men också till samkönade äktenskap. Att vrida Sverige långt tillbaka vore inte rätt väg att gå.

Det är inte mindre kärlek världen behöver, utan mer, och allas rätt att manifestera sin kärlek till den man älskar ska vara självklar.

Ett tredje argument är att Svenska kyrkan gör mycket för de i samhället som har det tuffast. Det är bra. Jag tycker att den biten med kyrkan är värd att stötta och uppmärksamma. Men det är inte så att det är ohotat. Att kyrkan exempelvis bedriver ett aktivt arbete gentemot flyktingar är något som inte faller alla på läppen. Samtidigt är det bara att ställa frågan – hur tror vi att samhället skulle se ut om allt det sociala arbetet kyrkan lägger ner, försvann. Jag kan inte ens tänka tanken.

Det finns också en rad ”mindre argument”, som att kyrkan är rik och att det är rimligt att medlemmarna bestämmer över deras kyrkas inriktning. Men för mig är det ändå viktigt att säga att du som är medlem i en kyrka faktiskt styr den. Svenska kyrkan är en medlemsstyrd organisation. Vill du vara med där – påverka då dess innehåll!

Rösta i kyrkovalet! Och rösta på Socialdemokraterna. Du kan rösta redan idag. Här kan du läsa hur och var du går till väga.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

3 reaktioner till “Ja till allas lika värde värde och rätt – rösta i kyrkovalet redan idag!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *