En sammanfattning av en bra dag, med ett mörkt datum

Denna dag, denna bra dag med sitt sorgliga och svarta datum, har gått fort. Varje måndagsmorgon har vi i majoriteten – jag, Per-Åke Sörman (C) och Sara Maxe (KD) en måndagsavstämning för att diskutera aktuella frågor inom programområde Social välfärd. Vi diskuterade även budgettexten inom det sociala området inför 2018.

Därefter åkte jag till jobbet. Jag är inte heltidspolitiker utan har också en annan sysselsättning vid sidan om, vilket de absolut flesta av kommunens politiker har (några studerar, några är pensionärer, några är arbetslösa). Mitt jobb är som politisk sekreterare på Region Örebro län för Socialdemokraterna, så det blir ändå politik på heltid.

Även på regionen pratade vi aktuella frågor inför Regionstyrelsen senare i veckan. Det är spännande att jobba i regionen, det sker så mycket utveckling och regionen växer, både sett till byggnader och verksamhet, men också till personal! Sjukvården kommer vara en av valets viktigaste frågor och vi socialdemokrater kommer gå till val på en tillgänglig vård, utan privatiseringar och marknadsexperiment, med tre sjukhus; USÖ, Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett. Vi vill inte sälja ut sjukvården.

Sen var det ett nytt möte om budgeten inför 2018 – nu med alla programnämndens ledamöter och ersättare i majoriteten. Allra sist på kvällen såg jag filmen Dunkirk, en sevärd men tung film.

Sorglig och svart dag, ja. Idag är det 14 år sedan utrikesminister Anna Lindh dog efter knivattentatet dagen innan. Jag minns den dagen som igår. Jag saknar henne.

Likaså minns jag så klart 11 september 2001, och terrorattackerna i USA. Det är onekligen ett ödesmättat datum.

Avslutningsvis – i skrivande stund ser det ut som om det norska Arbeiderpartiet går mot en förlust i Stortingsvalet. Det finns fortfarande dock en liten chans att högerregeringen faller, beroende på hur mandatfördelningen faller ut, men just nu ser valresultatet ut att vara en besvikelse för oss om hade hoppats på ett Norge med mer solidaritet, välfärd och utveckling.

Vi socialdemokrater behöver kavla upp ärmarna och jobba.

Det är 363 dagar kvar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *