Nu är tid för framtidsbygge

Idag läste statsminister Stefan Löfven upp sin regeringsförklaring inför riksdagsåret 2017/18, det sista under mandatperioden. Visst är det inte valår förrän kalendern verkligen visar att det har blivit ett nytt år, men nu är vi inne i riksdagsåret som leder fram till att en ny uppsättning riksdagsledamöter tillträder om ungefär ett år.

”Nu är tid för framtidsbygge”, sa statsministern, och den bilden delar jag. Det finns mycket i statsministerns regeringsförklaring som är bra; skola, omsorg och vård, klimatet, jobben…  men jag vill särskilt lyfta tre saker:

  1. Klyftan mellan stad och land ska slutas.
  2. Straffen för grova vapenbrott skärps.
  3. I höstens budget prioriteras barnfamiljernas ekonomi.

Jag tror att det är helt rätt att sluta klyftan i Sverige. Att ge alla människor hela vårt land goda förutsättningar är en av vår tids största utmaningar. Det handlar om klyftor mellan landsdelar, men även inom städer och län. Men stad och land är i allt väsentligt en jämlikhetsfråga som måste upp på agendan. Barnen måste få gå i bra skolor i hela Sverige. Vård och omsorg ska finnas, även för den som inte bor i de största städerna.

Att skärpa straff är i regel inte en lösning på något, men när det gäller vissa brott är det helt klart så att straffskärpningar kommer vara ett verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Barnfamiljers ekonomi behöver prioriteras. Liksom äldres så klart, vilket också var en del i statsministerns regeringsförklaring föresten – den orättfärdiga pensionsskatten som M, L, C och KD införde ska avskaffas. Men det kommer behövas särskilda satsningar på barnfamiljers ekonomi och det kommer att komma, det var statsministern tydlig med idag.

Det är 362 dagar kvar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *