Bättre vård för kvinnor med underlivssmärtor är värt 75 kronor!

Idag fick jag ett e-mail från min bank.

De skrev att regeringens förslag om höjd skatt på sparformen ISK är ”olycklig”. Jag förfasades en kort stund, och såg min framtid braka samman, innan jag läste vidare:

Räkneexempel
Vi utgår från ett kapital på 100 000 kr.

Dagens regler:
Schablonintäkt: 100 000 x 0,6% + 0,75% = 1350 kr
Skatt: 1350 x 30% = 405 kr

Förslag på nya regler:
Schablonintäkt: 100 000 x 0,6% + 1% = 1 600 kr
Skatten: 1 600 x 30% = 480 kr

Skillnad i skatt = 75kr

Eller enklare uttryckt: Har man ett sparat kapital på 100 000 kronor får man betala 75 kronor mer i skatt. Per år.

Till dubblerat tandvårdsstöd, högre underhållsbidrag, borttagen pensionärsskatt, stärkt försvar, historiska satsningar på polisen, miljardsatsningar på en bättre skola, ökad bemanning i äldreomsorgen, resurser till jobbskapande åtgärder, höjt studiebidrag, pengar till vården, en bättre förlossningsvård, höjt bostadstillägg för pensionärer, och allt annat som den socialdemokratiskt ledda regeringen lägger fram just nu…

Men så stod det inte i mailet.

Men det är det som det handlar om. De som har 100 000 kronor på banken får betala mindre än 100 kronor mer i skatt, per år. Totalt handlar det om 6-7 kronor per månad.

En del av de skattemedel vi betalar in har regeringen lagt på extra satsningar på vår gemensamma välfärd, exempelvis en bättre kvinnovård och mer pengar till förlossningsvården.

I Region Örebro län har regionledningen valt att lägga en del av de pengarna på att starta en bäckenbottenmottagning för kvinnor med bäckenproblem och underlivssmärta. Det är något jag vet många gläds åt.

Och ärligt, visst kan det vara värt att den som har 100 000 kronor i sparkapital får betala in lite till en bättre vård?

Det är 359 dagar kvar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *