En budget kan inte innehålla valfläsk!

I morgon presenterar finansminister Magdalena Andersson regeringens budgetproposition för 2018. En del är redan känt; som mer pengar till vården, till skolan, till klimatarbetet, sänkningen av pensionärsskatten för att år 2020 ta bort den helt, med mera. Mycket är så bra så att jag förstår att det är svårt för borgerliga politiker.

Men jag noterar att högeroppositionen kallar budgeten för ”valfläsk”. Hur kan det vara valfläsk att 1. leverera de kraftfulla reformer Sverige verkligen behöver, och 2. faktiskt genomföra det man lovade 2014? Valfläsk kan komma i valrörelsen, men en budget är konkret politik med reformer. Med denna budget bevisar Magdalena Andersson att hon inte lägger vallöften som hon inte tänker hålla.

Nu sent på kvällen kom ytterligare ett fantastiskt besked. Från år 2020 kommer de 10 välfärdsmiljarderna att dubblas, med en höjning på 5 miljarder redan från år 2019. Det är pengar som går direkt ut till välfärden; till sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Det är pengar som är värda stort jubel. Men det är inte valfläsk. Det är att leverera.

Det är 355 dagar kvar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *