Begrav blockpolitiken

Jag ska erkänna – jag tittade inte på partiledardebatten på SVT ikväll för att jag helt enkelt inte möjlighet. Jag brukar göra det, men ikväll hann jag inte. Mina intryck efter att ha tagit del av kommentarerna efteråt är att jag tror vi behöver fortsätta debattera, men i än högre utsträckning samtala med varandra.

Ta bara frågan om alliansens pensionärsskatt. Kristdemokraterna har nu sent kommit på att den är dålig. Så sent som 2014 röstade de för att behålla den med hjälp av övriga högerpartier och Sverigedemokraterna. Och med tanke på att de faktiskt är det parti som tydligast vill ha en högerbudget, till och med en budget som stöds av Sverigedemokraterna, är det en vilja som känns oerhört svag. Betänk att inget annat högerparti vill avskaffa pensionärsskatten. Flera vill till och med höja den.

En röst på Kristdemokraterna blir en röst  på bevarad pensionärsskatt så länge Kristdemokraterna säger att det är med högerpartierna och Sverigedemokraterna de vill samtala. 

För Kristdemokraterna har bestämt sig för att sikta högerut, och då offras en rättvis skatt för pensionärerna till förmån för högervänskap.

Jag tror det är fel väg för Sverige att begrava sig i skyttegravar. Jag tror vi behöver begrava blockpolitiken istället, och jag är glad att Sveriges statsminister leder oss in på den banan. Nu gäller det för andra partier att förstå att det är rätt väg för Sverige i framtiden.

Det är 336 dagar kvar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

2 reaktioner på ”Begrav blockpolitiken”

 1. Jag såg delar av sista timmen.
  Tyvärr är ”partiledardebatterna” på SVT drivna av samma producentteam, med samma programledare, lika dåligt regisserade och totalt intetsägande som alltid. En tävling i ”dueller” och en stab av ”experter” som ska förklara vem som sade vad, vad de menade och vem som vann.
  ”Experterna” råkar vara samma gäng tyckare som alltid.
  Opartiskt, sakligt och informerande?

  Inom många andra yrken lär man av sina misstag.
  Då brukar det bli bättre nästa gång.
  Så funkar det inte inom SVT.
  Inte heller bland partiledare, med väldigt få undantag.

  Den som vill veta något om politik, få info eller sakliga svar på seriösa frågor får söka det på annat sätt.
  Det vi serverades i SVT sänker förtroendet för både politiker och media.
  Mest för media.

  Varför inte låta alla partiledare ta tåget till Borlänge?
  Eller till någon annan stad/ort i Sverige.
  Låt några vettiga lokala journalister skapa ett program.
  Som experter funkar vanliga intresserade privatpersoner/väljare ur publiken.
  De kostar inget och är riktiga väljare dessutom.
  Mer representativa för väljarna i stort än de inhyrda stockholmstyckarna är.

  De personer som har monopol på att vara politiska ”journalister” eller ”experter” på SVT i Stockholm saknar totalt kompetens.
  De är mer en påtryckarlobby än något annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *