Vår tid ÄR nu!

Ni tittar väl på ”Vår tid är nu”, TV-serien om restaurangfamiljen Löwander, på SVT? Susanne Reuter och Peter Dalle är väl de två mest namnkunniga skådespelarna, liksom Björn Granath som gör sin sista roll innan han gick bort. Men det är de unga skådespelarna som lyfter serien – Mattias Nordqvist som den sliskige Gustaf Löwander, Adam Lundgren som hans mer sympatiske bror Peter, systern Nina, spelad av Hedda Stiernstedt och så Charlie Gustafsson som spelar den fattige men duktige Calle.

Ska man hitta någon invändning mot serien så är det väl att det ibland händer lite VÄL mycket, men det är en liten invändning. Den största är möjligtvis att Tage Erlander inte alls låter som Tage Erlander, helt ”ovärmländsk ”och mörk i rösten.

VARNING – HÄR NEDAN FÖLJER SPOILERS – ALLTSÅ AVSLÖJANDEN FRÅN HANDLINGEN FRÅN DE FÖRSTA ÅTTA AVSNITTEN!

 

 

I och med avsnitt nummer 8, som sändes igår på SVT, har serien börjat få en ny vändning, lite liknande ”Fröken Frimans krig” med Sissela Kyle. Nu är det demokratin som står i centrum, men det är inte främst kvinnornas kamp utan arbetarnas, även om den först av starka kvinnor i serien. De fackliga rättigheterna, välfärdsstaten, rätten till att få sina rättigheter tillvaratagna på arbetsplatsen är inte en kamp som vanns på 1940-talet då serien utspelar sig, utan det är en kamp som måste pågå än idag på varje arbetsplats.

”Maggan” (Josefin Neldén) tvingas i serien att föra sin kamp mot dåtidens konventioner att en kvinnlig arbetstagare ska vara tyst, lydig och därtill heterosexuell.

Susanne Goldstein, (Hedda Rehnberg), slåss mot antisemitismen och minnena och såren från förintelselägren.

Nina Löwander slåss för det moderna, mot normerna om familjekvinnor och lydiga döttrar.

Den kan tyckas daterad stundtals, fast den säger mer om vår nutid än vad många nutidsserier gör. Om inte facken får möjlighet att ta tillvara arbetarnas intressen kommer de intressena att tillintetgöras.

Om inte den sociala politiken, med det av Gustaf Löwander så hatade barnbidraget som nu nästa år höjs med 200 kronor per barn och månad tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringens budget, får fortsätta att utvecklas kommer samhället att ta steg tillbaka.

Och antisemitismen, hur hemskt det än är att skriva det, begrovs inte med den tyska nazismen och de svenska nazistsympatisörernas död.

Vårt samhälle är inte jämställt. Punkt.

”Vår tid är nu” handlar inte om tokiga gamla kufar som vill äta och jobba på en restaurang såsom den såg ut på 1800-talet. Den handlar om ytterst medvetna människor som vill upprätthålla ett statussamhälle som vi lätt kan halka tillbaka till. På många sätt är vi där idag. Visst har det mesta utvecklats och blivit bättre. Men det är inte bra. Vi är inte framme.

Men vi ska fram. Vår tid inte bara kommer. Vår tid är nu.

Det är 292 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *