Lucia!

Tre luciafiranden fick jag bevittna idag! På morgonen dotterns förskoleklass som gjorde ett fantastiskt fint luciafirande och jag vill rikta ett varmt tack, till barnen så klart som läste och sjöng så fint, men också till alla pedagoger som gjorde en stor insats.

På eftermiddagen kom några studenter från Musikhögskolan och sjöng nästan lika vackert för oss kommunfullmäktigeledamöter. Direkt efter det åkte jag till sonens förskola där det tredje luciafirandet gick av stapeln! Det är något med små barn som sjunger på sitt sätt som gör mig både glad och varm. Även här, tack till alla duktiga barn och till den underbara personalen på förskolan för ert arbete.

På Örebro kommuns förskolor firar man i regel Lucia, men några har valt att göra lite annorlunda. Det är ett beslut som förskolan ska få besluta om, helst så klart samförstånd med barn och föräldrar. Många gör istället annat mysigt, och ibland tillsammans med föräldrarna. Det är inte vi politiker som ska fatta den typen av beslut, det ska förskolorna göra.

Moderaterna i Örebro har en väldigt jobbig situation med sviktande stöd och många som tvekar på om nuvarande ledning kan förmå ändra det. Därför försöker de gripa efter halmstrån. Det finns presidenter i USA som agerar likaledes. Det är inte en konstruktiv metod.

Idag misslyckades de på kommunfullmäktige när de försökte göra beslut om hur förskolor gör med lucia till en politisk fråga, och slutsatsen från det moderata kommunalrådet Maria Haglund blev i linje med att förskolor ska vara tvungna att ordna luciafiranden ”för föräldrarnas skull”. Det var skolkommunalrådet Jessica Ekerbring (S) lysande på att bemöta – det är självklart inte en politisk fråga utan här kan förskolepersonalen så klart bestämma bäst själva.

Ingen är mot lucia. Vi socialdemokrater är dock för förskolans rätt att bestämma själva.

Det är 270 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *