Solidarisk socialdemokratisk pensionsuppgörelse! Nu höjs pensionerna för dem som behöver det allra mest!

Idag har de sex partierna som ingår i partierna som samarbetar kring det svenska pensionssystemet nått en historisk överenskommelse. Som socialdemokrat är jag mer än nöjd. På Svenska Dagbladet går det att läsa i en analys:

”Förslagen innehåller nämligen rejäla förbättringar för Sveriges fattigaste pensionärer, de som helt eller delvis har garantipension. Politikerna har tidigare, med visst fog, anklagats för att blunda för hur verkligheten ser ut för fattigpensionärerna. Torsdagens besked visar att det inte längre stämmer, de här förändringarna kommer att göra skillnad.

I tidigare försök att komma åt de lägsta pensionerna har det duttats; en 50-lapp här och en 20-lapp där. Nu kommer en pärlband av förslag som riktar sig mot just denna grupp och det handlar om många hundralappar, kanske uppåt 1 000 kronor per månad, i permanent höjd pension. Planen är att de första förändringarna ska genomföras i januari 2019. ”

Det är så klart alltid, när det kompromissas, att man önskar att vissa detaljer hade sett annorlunda ut. Samtidigt måste det sägas att detta är en väldigt bra överenskommelse för oss socialdemokrater, och därmed för Sveriges pensionärer.

Socialdemokraterna avskaffar just nu den av Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna införda, höjda och bevarade pensionärsskatten. Det är en skatt som Lars-Axel Nordell (KD), Lotta Olsson och Elisabeth Svantesson (M), Johan Pehrson (L) och vilka nu Sverigedemokraterna för stunden har i riksdagen, aktivt röstat för. Nu är den på väg bort.

Med den här överenskommelsen kommer många pensionärer få det bättre ställt! Det är inte mer än rätt.

Dock sprids det många felaktigheter kring överenskommelsen. Finansminister Magdalena Andersson tydliggjorde dock på Facebook vad det faktiskt handlar om.

Viktig information om pensionsöverenskommelsen – dela gärna detta.

Alla som har varit med och byggt upp vårt land ska ha en trygg och bra pension. Det är den svenska modellen. Pensionssystemet levererar inte längre som det var tänkt – därför gör vi nu helt nödvändiga förändringar.

Idag har pensionsuppgörelsen presenterats av partierna i pensionsgruppen – S, MP, M, C, L och KD. Det är bra att vi kunnat nå denna uppgörelse tillsammans – Sveriges pensionärer och vårt pensionssystem behöver långsiktighet och trygghet.

En del av överenskommelsen gäller åldersgränser i pensionssystemet. Det är ju så att vi lever allt längre och blir allt friskare, det måste vi förhålla oss till. Möter vi inte den ökade medellivslängden riskerar vi än lägre pensioner, eftersom den pension som var och en av oss tjänar in måste räcka över fler år. Om tre år höjer vi pensionsåldern till 62 år. Det kommer fortfarande vara upp till dig när du ska gå i pension så snart du uppnått lägstaåldern och du kommer fortfarande kunna gå i pension vid 65 om du vill.

Det här är mycket viktigt: Ingen kommer tvingas att arbeta längre än till 65.

Överenskommelsen är omfattande och därför vill jag reda ut några vanliga missförstånd som jag sett cirkulera på sociala medier.

Påstående:
Alla kommer behöva jobba längre än till 65, även de som inte orkar!

Svar:
Nej, precis som idag kommer du att kunna gå i pension innan 65 om du vill. Vi kommer stegvis höja lägsta gränsen för att ta ut pension till och med 2026, från dagens 61 år till 64. Samtidigt gör vi stora investeringar i arbetsmiljöarbetet.

Åldern för när det går att ta ut garantipension höjs först år 2023 och då med ett år. Men det kommer att finnas en undantagsregel: Den som arbetat minst 44 år kommer att kunna ta ut garantipension precis som nu.

Påstående:
Förändringarna görs för att alla som invandrar till Sverige i vuxen ålder ska få lika mycket i pension som den som jobbat här hela livet!

Svar:
Nej. Det här görs för att höja pensionerna för alla de som levt och jobbat i Sverige ett helt liv. Har du jobbat ett helt liv så kommer du alltid att få mer i pension än någon som kommit hit. Vi lever mycket längre idag, när systemet beslutades var medellivslängden 79, nu är den 82,5 och den ökar. För varje år du jobbar längre så ökar din pension i snitt med åtta procent.

Påstående:
Det kommer inte gå att välja fonder längre!

Svar:
Det kommer fortfarande finnas möjlighet att välja på ett fondtorg. Exakt hur många fonder det kommer att vara kan vi inte säga i dag, men betydligt färre än dagens 800. Du ska inte behöva vara finansexpert för att få en bra pension och slippa bli lurad av oseriösa aktörer. Men om du vill välja så ska du kunna göra det på ett system med betydligt färre fonder som är bättre och mer hållbara.

Påstående:
Invandringen bekostas på pensionärernas pengar, stämmer detta?

Svar:
Det är ren lögn. Kostnaderna för invandring och kostnaden för pensioner hänger inte ihop. Det är två helt olika system. Sverigedemokraterna har gång på gång visat att de är inte är att lita på för pensionärer. Tre gånger har de röstat nej till sänkt skatt för pensionärer. Samtidigt vill de sänka skatten för den som tjänar mer än 100 000 i månaden istället för att förbättra situationen för pensionärer i Sverige.

Det är 269 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

3 reaktioner till “Solidarisk socialdemokratisk pensionsuppgörelse! Nu höjs pensionerna för dem som behöver det allra mest!”

 1. Sverige har EU:s högsta skatter och höjer nu EU:s redan högsta pensionsålder ännu högre.
  Jag säger som Leif Östling.
  Vad fan får jag för mina skattepengar?
  Ett otroligt svek att en Socialdemokratisk regering försämrar pensionen för jobbarna tillsammans med Moderaterna, mfl?
  V och SD är emot detta.
  Blir till att singla slant på vilket av dom man skall rösta på.
  Jag tänker aldrig rösta på ett parti som tvingar mig att jobba 3 år till och stjäl ca: 5-600 000:- från mig i utebliven pension.

 2. Att Socialdemokraterna medverkar och driver frågan om kraftigt höjt uttag av pensionsålder är helt hårresande?
  Förslag som detta var pestsmittat för tidigare arbetarevänliga Socialdemokratiska regeringar.
  Nu låter och sgerar S som vilket borgareparti som helst.
  Jag är så besviken och kommer att rösta på Vänsterpartiet.
  Det är många andra kommer att rösta det andra mindre rumsrena partiet som också är emot förslaget.

  Ni anar inte hur stor ilskan är runt om på sjukhus och byggbodar.
  Vad har ni ställt till med?

  1. Hej Kuya,

   Frågan om höjd pensionsålder är långt borta – dock kommer den också att följas av stora åtgärder för att skapa ett mer hållbart arbetsliv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *