Spännande opinionsläge inför 2018

2017 års sista vardag är över, och det finns all anledning att börja göra bokslut över året. SVT kom med sin sista opinionsundersökning idag och även om en enskild mätning bara är en enskild mätning finns det några tydliga trender.

För det första – stödet för regeringspartierna inklusive Vänsterpartiet är mycket stort, givet att vi är i en mellanvalsperiod.Vi socialdemokrater hamnar över 30 procent i den stora SCB-mätningen och runt 30 procent i alla andra mätningar. Vi har goda chanser att göra ett bättre val 2018 än 2014.

Miljöpartiet måste dock skärpa till sig! Det är inte omgivningens fel att de går dåligt, de har mycket av sin kräftgång att skylla på sig själva. Beskriv er politik tydligare, och styr upp kommunikationen!

Centerpartiet kommer bli 2018 års förlorare. De var uppe och luktade på möjligheten att gå om Moderaterna i opinionen, men nu rusar det tåget ifrån dem. Nu är de åter under 10 procent. De kommer inte att jämföras med valresultatet 2014 utan opinionstopparna 2017.

Sverigedemokraterna går dåligt. De har under mandatperioden tydliggjort att de är ett högerparti i all deras politik. Då får de slåss om högerväljarna 2018, och där är det redan trångt.

Moderaterna ökar nu lite på grund av partiledarbytet. Men med tanke på hur pressade Liberalerna och Centerpartiet är kommer Kristersson snart få det hett om öronen.

Kristdemokraterna har inte varit över 4 procent på väldigt länge. De kommer att åka ur riksdagen 2018.

Det är 254 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *