Raljant av Moderaterna att inte lyssna på miljoner LO-medlemmar

När jag läste tidningen i morse kände jag att valrörelsen på riktigt börjar komma igång. Debattartikeln från LO, underskriven av Therese Guovelin, vice ordförande LO och Thomas Andersson, ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland, känns verkligen både sprudlande och energisk och dessutom väldigt korrekt i sin beskrivning över vad valet den 9 september handlar om.

Guovelin och Andersson skriver:

I Sverige har vi över generationer byggt upp ett tryggt välfärdssamhälle. Men den svenska modellen är i dag utmanad. Anställningarna blir allt mer osäkra. Trakasserier, hot och våld blir vanligare. I välfärden räcker inte resurserna. Utanför storstäderna blir det längre till skolan, bussturer dras in och polisen har försvunnit.

Nu har Stefan Löfvens regering byggt upp svensk ekonomi. Fler har ett jobb att gå till. Socialdemokraterna satsar på välfärd istället för skattesänkningar, höjer barnbidraget, tar bort den orättvisa pensionärsskatten och återinför avdragsrätt för fackföreningsavgiften. De värnar den ordnade och reglerade invandringen. De bygger ut den svenska modellen.

Mot detta står Moderaterna och Sverigedemokraterna. Att moderatpolitik ökar klyftorna vet vi. Det har den alltid gjort. Men även Sverigedemokraterna för en högerpolitik som slår mot vanligt folk. De vill ha en moderatledd regering, sänka skatten för de rika, fortsätta vinstjakten i skola, vård och omsorg och dessutom lagstifta om lägre löner. Och trots att otryggheten ökar vill de inte investera i välfärd i hela landet.

Det är verkligen på pricken vad valet handlar om. Skattesänkningar eller satsningar på välfärd. Höjt barnbidrag avskaffande av högerns orättvisa pensionärsskatt, eller skattesänkningar för de som redan har mycket pengar och mer pensionärsskatt?

Att LO stöder Socialdemokraterna i valet retar Moderaternas kommunalråd Maria Haglund fruktansvärt. Inte så konstigt kanske, hon står ju faktiskt upp för Moderaternas politik MOT LO-medlemmarna. Till skillnad från Maria Haglund tycker jag det är bra när människor tar ställning. Att de stöder någon annan än den politiken hon gillar tillhör ju faktiskt demokratins spelregler.

Då är det ett betydligt större problem att Maria Haglunds moderater vägrar tala om vilka som finansierar Moderaternas valrörelse. Hemlighållandet av partifinansieringen är en av Moderaternas svagaste delar.

Nej, Moderaterna borde istället lyssna på vad LO-medlemmarna säger. Det gör vi socialdemokrater.

Det är 237 dagar till valet.

 

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

En kommentar till “Raljant av Moderaterna att inte lyssna på miljoner LO-medlemmar”

 1. Det står alla partier fritt att få och ta emot hjälp i form av praktiskt arbetande stödjare (utan ersättning) och även att ta emot ekonomiskt stöd.
  Vad jag vet ska ekonomiska bidrag redovisas om det är över en viss summa.
  Var det 20 000 per gåva?

  Har man många hängivna stödjare får man mycket stöd i praktiskt arbete.
  Man kan också få ekonomiskt stöd, och LO ger sådant.
  M får sitt stöd från LO:s motpart på arbetsmarknaden.
  En mycket resursstark och inflytelserik organisation.
  De ekonomiska muskler Svenskt Näringsliv (tidigare SAF – Svenska arbetsgivarföreningen) har och har haft är mycket stora.
  Summorna M får och fått hela tiden tidigare står i paritet till det.

  Det här är ingen slump.
  Har Svenskt Näringsliv eller LO störst intresse av att ge arbetare goda villkor?
  Kanske kan du John, eller någon annan, klargöra reglerna för sponsringen till politiska partier?
  Vad gäller ex om ett parti får en mindre summa än 20 000 per gåva?
  Slipper man redovisa gåvan då, vem som gav och hur mycket?
  Vad händer om samma organisation eller person ger 20 gåvor om 1000 kr/st.

  Klargör gärna.
  Socialdemokrater, Moderater eller någon annan som vet.
  Intressant info för alla väljare oavsett vad man röstar på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *