Sameblod lärde mig mycket

Ikväll på Guldbaggegalan vann filmen ”Sameblod” flera fina priser.  Lene Cecilia Sparrok vann till exempel pris för årets kvinnliga huvudroll. Hennes syster, både i filmen och i verkligheten, Mia Erika Sparrok, var nominerad för årets kvinnliga biroll, ett pris hon tyvärr inte vann.

När jag såg filmen Sameblod blev jag mycket imponerad över de två systrarnas rollprestationer. Jag har långt ifrån sett alla nominerade filmer i år, men jag har inte sett någon svensk film på länge som så djupt går in i själen som Sameblod.

Jag kan för lite om samernas nutid och historia, en kunskapslucka jag nog delar med de flesta svenska icke-samer i våra breddgrader. Sameblod är ingen dokumentär, ingen kunskapsbank, men den lärde mig ändå mycket.

Diskrimineringen av samer när filmen utspelade sig var så påtaglig. Filmen fångar det väl. Skildrandet av hennes skolgång, skallmätningarna och vardagsrasismen som hon utsattes för beskrivs på ett mycket allvarligt och bra sätt.

Jag rekommenderar alla att se filmen.

Det är 231 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *