Om detta må vi aldrig sluta berätta!

 

Idag var det Förintelsens minnesdag. Jag minns än hur vi unga högstadieelever greps när mannen som överlevt förintelsen talade på min högstadieskola i mitten av 90-talet. Det är över 20 år sedan – lever mannen än är han mycket gammal.

Snart finns inga människor kvar att berätta om vad som skedde. Snart är de sista vittnena borta. De vittnesmålen som har skildrats måste inte bara tas till vara utan spridas. Vi som idag är föräldrar till barn som kommer att växa upp utan att kunna träffa överlevande måste fortsätta att berätta.

När statsminister Göran Persson gav Forum för levande historia att ta fram ”Om detta må ni berätta” 1998 minns jag att vi ungdomar pratade om det fruktansvärda på ett väldigt djupt sätt. Jag tycker att information om förintelsen, om de vedervärdiga brotten även vid sidan om förintelselägren, behöver uppdateras med nya tillgängliga medier och spridas igen.

Läs statsminister Stefan Löfvens tal i Stockholms synagoga idag. Förintelsen är historisk, men antisemitismen och hatet är levande och måste bekämpas varje dag.

Bilden ovan föreställer minnesmärket över de över 300 000 ungrare som mördades av nazisterna, en tårpil, i Raoul Wallenbergs minnespark vid synagogan i Budapest.

Det är 226 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *