Mannen som möblerade folkhemmet är död

Ingvar Kamprad är död. När beskedet nådde oss under dagen har media fyllts av hyllningar och tacksamhet för ett långt liv, men också av diskussioner om Kamprads politiska historia.

I SVT Agenda berättade journalisten Bertil Torekull, som skrivit biografin om Kamprad, om hur Ingvar Kamprad växte upp i en släkt med starka nazistiska sympatier under 1930-talet. Att han själv också för mycket längesedan varit aktiv i nazistiska rörelser har han pratat öppet om.

Ingvar Kamprad bad om ursäkt, tog avstånd och tydliggjorde att han inte längre stod för de fasansfulla åsikterna från sin barndom. Någonstans måste en människa förlåtas för sina fel och brister ett halvt sekel tillbaka.

Jag tror inte det går att räkna på betydelsen av Ingvar Kamprads livsverk. När jag växte upp låg Ikea i Köping där jag föddes och växte upp. I mitten på 1980-talet flyttade Ikea till Västerås, och några år senare kom expansionen med nya varuhus bland annat i Örebro.

Tänk på alla arbetstillfällen, all tillväxt och därmed alla skatteintäkter Kamprads livsverk betalat in till den svenska välfärden. Tänk på alla möbler som människor med vanliga inkomster har haft råd att möblera sina hem med. Att säga att Ingvar Kamprad möblerade folkhemmet är inte en överdrift.

Ingvar. Kamprad. Elmtaryd. Agunnaryd. Vila i frid.

Det är 225 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *