Till mina barns gammelfarmors gammelmormors mormor Anna Cajsa

Jag vet inte när du föddes än, Anna Cajsa i ”Engelbo” utanför Kolsva i Västmanland, men det ska jag ta reda på. Jag vet inte vem du var, hur ditt liv såg ut. Men jag vet några saker.

Jag vet att din dotter Anna Greta föddes den 27 december 1813.

År 1835 födde hon Hädda Sofia som 1874 födde Sofia Mathilda, som 1907 födde Gunhild som 1930 födde Maj-Lis som 1952 födde Lars som – visserligen inte födde, utan det gjorde Berit vars historia är en annan – men ändå var med 1981 då jag föddes i Köping och 2011 och 2014 föddes dina barnbarns barnbarns barnbarns barnbarn, min dotter och son.

Allt detta, och lite mer, har jag tagit reda på under ett par timmar under kvällen (jag visste dock redan när jag och mina barn föddes, för formens skull).

Min gammelmormor, som ända upp i nittioårsåldern bodde i sitt stora hus i Kolsva och krattade löv, skötte trädgården, lagade sin mat och var alldeles klar i huvudet har varit död i 16 år. Jag minns hennes mandelkubbar och saft, jag minns hennes mat, jag minns dofterna i hennes hus. Hon är min länk till historien, den äldsta nära släkting jag haft.

Idag öppnade Riksarkivet, tack vare beslut av regeringen, upp alla sina arkiv för gratis sökning. Det gör det möjligt att hitta mängder av information, bland annat Sveriges alla kyrkoböcker och sådant som gör att man kan släktforska.

Det fick jag reda på via en Facebook-kontakt, och tja, tänkte jag, och skrev in Gunhild Tunell, Kolsva, min gammelmormor.

Jag bestämde mig för att gå bakåt i tiden på hennes mammas sida via kvinnorna. Hennes mamma var lätt att hitta, Sofia Matilda Jansson. Sen fick jag leta lite innan jag hittade Hädda Sofia Ersdotter i Donmora och efter ytterligare lite uttydningar av svårskriven text i gamla kyrkoböcker och lite sökningar kunde jag leta mig fram till hennes mamma Anna-Greta Jansdotter, född 1813 under de napoleonska krigen. Jag ser att hennes mor hette Anna Cajsa och föddes i Engelbo, som numera stavas Ängelbo någon mil norr om Kolsva, och jag kommer leta vidare.

Anna Cajsa, född i slutet av 1700-talet, omkring 200 år före mig.

Jag fick så att säga blodad tand av detta, och kommer så klart att fortsätta bena ut var jag kommer ifrån. Det finns säkert redan nedskrivet hos någon släkting, men det var spännande att göra det själv. I morse frågade min dotter mig vid frukostbordet: ”Pappa, vad åt du i skolan i baktiden?” Nu vet jag lite mer om baktiden, även om jag inte vet vad de åt på dagarna. En sak är säker dock, för Anna Cajsa fanns inga skolor och skolbespisningar.

En sak till är säker, tack Anna Cajsa för att jag får finnas. Och tack Riksarkivet och regeringen för att ni gör det lättare för den som vill veta mer om sin historia.

Det är 221 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *