När Akilov får en rättvis rättegång förlorar han

I morgon tisdag börjar rättegången i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot Rakhmat Akilov. Han är misstänkt för terroristbrott efter attentatet på Drottninggatan i april 2017, och rättegången väntas hålla på till maj. Dom kan komma någon gång före midsommar.

Jag har lyssnat till hans advokat och läst flera intervjuer med honom. Johan Eriksson är en av Sveriges skickligaste advokater, och att försvara en man som misstänks för sådana brott kan onekligen inte vara lätt.

Samtidigt är det ju så, att rätten till ett försvar är en tung del i det västerländska rättssamhället och en bärande rättsstatlig princip. Den som står upp för rättssamhället måste se till att Akilov får en rättvis rättegång.

Det är sådana som Rakhmat Akilov som inte vill att rättsstatens och demokratins principer ska gälla. Det är när vi visar att vårt samhälle är starkare än honom som han förlorar.

Det är 210 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *