Behovet av en kamp mot fejk news är stort

Idag var det den 1 april, och jag undvek (peppar peppar) att bli särskilt lurad. Som vanligt har media fyllts av mer eller mindre roliga aprilskämt, och sådant brukar ju alltid vara uppskattat, men jag kan ändå inte låta bli att bli lite tråkig så här på kvällskvisten.

Valet 2018 riskerar bli ett val där så kallad ”fejk news” hamnar i centrum. Saker som saluförs som sant men som inte överhuvudtaget stämmer överens med verkligheten.

Högerns argumenterande om barnäktenskap har jag redan varit inne på. Det är deras lag som nu görs om. Men även en del andra frågor som överhuvudtaget inte finns på kartan slängs upp för att skrämma folk, eller för att locka till sig folk.

Fejk news är inte att tycka annorlunda. Åsikter om vad som är sant och inte måste få finnas och debatteras. Men när debatterna styrs undan från fakta och saklighet till rena grova fel och missförhållanden tappar vi något. Vi måste tillbaka.

Kanske blev ni lurade idag. Men, se till att vi inte blir det i morgon.

Det är 161 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *