Facebook har en hel del renhållningsarbete framför sig

Den brittiska tidningen The Observers avslöjande om Facebook och analysföretaget Cambridge Analytica visar på behovet av att inte vara naiv när marknadskrafter blir de som reglerar hur vi förhåller oss till varandra på nätvärlden. Facebook är i det närmaste att betrakta som ett eget samhälle, men det finns inte EN stat som reglerar hur Facebook ska fungera.

Dessutom kan företaget, med sin makt och sitt inflytande, i praktiken styra över de flesta, i och med att Facebook har en sådan monopol-position på nätet.

Cambridge Analytica har påverkat både presidentvalet i USA 2016, men också Brexitomröstningen i Storbritannien. Företaget har via Facebook samlat in tiotals  miljoner människors uppgifter och kartlagt deras vanor och beteenden. Det är framförallt Donald Trump som har tjänat på det, och Breitbartgrundaren och tidigare trumpmedarbetaren Steve Bannon har haft en mycket aktiv roll i det hela.

Den som tror att ”vänstern” styr media har inte förstått de stora aktörernas spel i världen. Här är det storföretagen, miljardärerna och högern som försöker köpa inflytande.

Facebook måste nu visa att det inte är ok. De har en hel del renhållningsarbete framför sig. Lyckas man inte är det fler än jag framöver som kommer att fundera över vår digitala närvaro.

Det är 158 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *