Ett år sedan terrorn i Stockholm, som kom samman

För ett år sedan slog terrorn till i Stockholm. Men, för ett år sedan kom också Stockholm samman. När jag läser många vittnesskildringar och redogörelser från personer som på något sätt antingen befann sig på Drottninggatan eller kände någon som gjorde det, vill de inte prata om gärningsmannen.

Det vill inte jag heller. Inte idag.

Jag tänker på offren dag. Jag tänker på deras anhöriga. På lilla Ebba, terrorattentatets yngsta offer.

Och jag tänker på all fantastisk räddningspersonal, på polisen och på alla de som gjorde stora insatser den dagen och dagarna efter.

Dagarna efter, föresten, ägde Socialdemokraternas partikongress i Göteborg rum. Lena Rådström Baastad fick inviga kongressen, då statsminister Stefan Löfven stannade i Stockholm.

Jag skrev följande uppdatering på Facebook den första dagen efter:

Och när ni är där ute; var rädda om varandra och ta hand om varandra.” Nu är vi framme i Göteborg och SJ:s personal skickar med fina ord på vägen.

Om några timmar inviger Lena Rådström Baastad Socialdemokraternas partikongress. Statsministern är i Stockholm. Demokratin vinner alltid.

Idag tänker jag på offren och alla hjältar. Idag tänder vi ett ljus.

Men i morgon fortsätter kampen för ett tryggare Sverige. Sverige behöver satsningar på polisen, vi behöver jobba för att myndigheterna kan samordna sina insatser kring säkerhet både vid gränsen och inom landet.

Det är 155 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *