Bra att Socialdemokraterna vill styra upp arbetskraftsinvandringen

Stefan Löfven och Ylva Johansson presenterade idag ett tydligt och skarpt politisk  förslag från Socialdemokraterna inför valet. Ett stopp för arbetskraftsinvandring till yrken utan särskilda kvalifikationer.

Socialdemokraterna föreslår att arbetskraftsinvandring bara ska tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige. Jobb i yrken där det inte råder brist på arbetskraft ska gå till arbetslösa personer i Sverige. Idag har Sverige mer liberala regler för arbetskraftsinvandring än något annat jämförbart land.

Om förslaget
I stället för dagens system vill Socialdemokraterna införa en prövning av behovet på arbetsmarknaden. Prövningen ska göras av en myndighet, med råd och insyn från arbetsmarknadens parter, med utgångspunkten att det inte ska vara möjligt att erbjuda jobb till personer utanför EES i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige.

Socialdemokraterna vill också öka trycket på oseriösa arbetsgivare. Därför vill vi införa tuffare förhandskontroller av företag som ansöker om tillstånd för arbetskraftsinvandring och en straffsanktionerad anmälningsskyldighet för arbetsgivare som ändrar anställningsvillkor. Arbetstagare som utnyttjas eller drabbas av att arbetsgivare missköter sig ska ha rätt till skadestånd.

Anna Dahlberg, ledarskribent på Expressen skriver klokt att den som försöker ”brunstämpla” S för hållningen om arbetskraftsinvandringen, är tramsig. Jag delar den uppfattningen. Det här är mycket bra politik.

Den svenska modellen ska utvecklas. Inte avvecklas.

Det är 144 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

En kommentar till “Bra att Socialdemokraterna vill styra upp arbetskraftsinvandringen”

 1. Ja, det är ett bra förslag.
  Mycket bra.

  På pressträffen kunde vi tydligt höra vad Ylva Johansson svarade en reporter.

  Hon svarade, efter att han ställt frågan flera gånger, att regeringen hade varit naiva som inte insett problemet och gjort något åt det tidigare.

  Varför är det återigen någon minister från S, inklusive statsministern, som berättar att ”vi” (det är aldrig de själva personligen) har varit ”naiva”?
  Detsamma gäller ministrar från tidigare alliansregeringarna.

  Det känns inte särskilt bra om en regering för ”naiv” politik inom olika områden.
  Att de sedan ändrar sig i den ena efter den andra frågan är bra men det är under galgen och kort innan ett val mitt i valrörelsen.

  Många ”bra” förslag och olika utspel (bra eller mindre bra) har kommit på senare tid. Varför kommer de i rask takt just nu och inte tidigare?
  Kommer insikter bara kort innan ett riksdagsval?
  Det har snart gått en mandatperiod.
  Under de två mandatperioderna innan var ofta ”alliansregeringen” lika naiva men då klagade inte S med kraft eller protesterade.
  Istället bildade ni DÖ (decemberöverenskommelsen) för att tillsammans fortsätta på inslagen väg.

  Nu har både S-regeringen och ”alliansen” kommit till plötslig och snabb insikt i de flesta frågor samtidigt.
  Känns lite lökigt……

  Du tackar sedan Expressen för att de tycker att det är trams att försöka ”brunstämpla” förslaget om arbetskraftsinvandring.

  Visst är det fånigt och jag hörde reportrar redan under pressträffen som antydde att det skulle vara ett ”brunt” förslag.

  Men vad säger du om att S (och inte minst de stödjande LO-facken), MP och V och alla allianspartierna under mycket lång tid ”brunstämplat” det parti som nu är nummer tre så fort de öppnat munnen?

  Samma ”brunstämpling” gäller era egna medlemmar och fackets medlemmar om de motsatt sig något av det ni nu allt oftare kallar naivt.

  Kanske fanns det inom ert parti, inom facket, inom övriga gamla partier ett antal kloka personer som ni med illa dold glädje satte brunstämpel på?
  Var det också ”trams” och något ni ångrar?
  Eller var det en ”finare och ädlare” form av brunstämpling?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *