Socialdemokraterna lovar central fritidsgård och satsningar på fler vuxna i ungdomars vardag

Idag presenterade vi vårt första vallöfte – en central fritidsgård samt satsningar på fler vuxna i ungdomars vardag. Det är konkreta satsningar på ett tryggare Örebro.

Socialdemokraterna går till val på välfärd och trygghet före stora skattesänkningar. Det säger Kenneth Nilsson, Socialdemokraternas ledande kandidat i valet, som idag presenterade partiets första vallöften: en fritidsgård i de centrala delarna av Örebro, samt satsningar på fler vuxna i ungdomars vardag.

 – Vi socialdemokrater ser hur behoven av fler vuxna i ungdomars vardag ökar i takt med att vi växer som kommun och att en del sociala problem uppdagas. Situationen kring krämargaraget och ute vid Marieberg har varit känt ett tag, och vi vill nu ta krafttag i kommunen för att fler vuxna ska kunna skapa trygghet och sätta gränser i ungdomars vardag, säger Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S) och Socialdemokraternas ledande kandidat i valet i höst.

Socialdemokraterna går till val på tre konkreta vallöften för att fler vuxna ska skapa trygghet och sätta gränser i ungdomars vardag.

 

En ny fritidsgård i centrala Örebro.

– Det finns behov av att starta minst en till fritidsgård i Örebro och vi lovar därför att en ny startas under kommande mandatperiod i centrala Örebro. Det kan vara i någon befintlig lokal, eller varför inte i anslutning till Kulturkvarteret, när det står klart. Vi vill att det ska bli en trygg samlingsplats för ungdomar, som annars bara driver omkring på stan eller på andra ställen där det inte är bra för dem att vistas. Det här är en stor trygghetssatsning för våra unga och för deras föräldrar, säger Kenneth Nilsson.

 

Arbeta tillsammans med föreningslivet för att få fler aktiva seniorer att engagera sig i barn och ungas framtid i form av ”föreningsmormor” och ”föreningsmorfar”.

– Vi vet att många seniorer i Örebro har mycket energi och lust att vara med och bidra för att skapa trygghet och engagera våra ungdomar i deras vardag. Vi tror att Örebros civilsamhälle kan fungera bra här, och därför vill vi tillsammans med föreningslivet arbeta för att få fler aktiva seniorer att engagera sig i ungdomars och barns framtid. Vi kallar det ”föreningsmormor” och ”föreningsmorfar”, och vi tror att det skulle kunna vara en metod för att få fler vuxna att skapa trygghet för våra barn och unga, fortsätter Kenneth Nilsson.

 

För att öka det förebyggande arbetet kring barn och unga i riskzoner prövas en ny behovsprövad verksamhet med vuxna mentorer/assistenter som kan stötta barn och deras familjer även på fritiden.

– Föräldrar har alltid ansvaret för sina minderåriga barn, men samhället har också ett ansvar för att finnas tillgängliga för de ungdomar som vill och behöver. Redan idag finns det fältassistenter som har ett mer övergripande arbetsområde – de bevakar Örebro kommun och ska täcka hela kommunen geografiskt med fokus på där det just då kan finnas behov att extra insatser. Men vissa ungdomar och deras föräldrar kan ha särskilda behov av en mer direkt vuxennärvaro, när föräldern just då inte förmår ge den. Det handlar inte om att överta föräldraansvaret, utan vara en mentor eller en assistent för den unge där och då. Det kan handla om att man ska hålla kontakt under kvällen, kanske träffas ett par tre gånger och tala om var man är, säger Kenneth Nilsson.

– De här vallöftena som vi presenterar idag är den första delen i vårt trygghetspaket inför valet. Vi kommer att gå till val på satsningar som förbättrar välfärden och ökar tryggheten i vår kommun. Så vill vi fortsätta ta ansvar för att Örebro ska fortsätta framåt tillsammans. Det kommer vi ha råd med, för vi prioriterar det före stora skattesänkningar. Örebroarna kommer att kunna välja och det är bra med tydliga val, avslutar Kenneth Nilsson.

Det är 136 dagar till valet.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

2 reaktioner till “Socialdemokraterna lovar central fritidsgård och satsningar på fler vuxna i ungdomars vardag”

  1. Stämmer, det är 136 dagar kvar till valet och som kommer att innebära det historiskt sämsta valresultatet i SAP:s historia

    1. Jag tror att människor kommer att välja satsningar på välfärden och tryggheten före stora skattesänkningar. Så jag tror att du har fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *