Socialdemokraterna vill se ”schyssta kiosker”

 

Jag gjorde för ett par veckor sedan en arbetsdag med örebropolisen. Där förde jag en dialog med flera poliser om hur man kan samverka mellan kommun och polis för att minska narkotikahandeln i Örebro. Ett förslag jag fick, som Socialdemokraterna i Örebro vill gå vidare med, är att uppmuntra kiosker att inte bidra till handel med narkotika.

 De allra flesta kiosker och tobaksbutiker i Örebro är både seriösa och hanterar överhuvudtaget inte produkter som enbart har ett egentligt användningsområde; antingen vid användning av eller handel med narkotiska preparat. Men i vissa kiosker i Örebro finns hela skyltfönster och montrar med redskap och attiraljer som enbart används vid narkotikahantering. Det finns inget annat syfte..

 Under arbetspasset med örebropolisen kom ett förslag fram om att kommunen, polisen och det civila samhället skulle kunna samverka kring någon form av diplomering av kiosker som inte säljer exempelvis så kallade ”grinders” eller vissa typer av pipor och filter.

 Polisen, inte bara i Örebro utan på flera ställen i landet, säger att den här handeln är ett stort problem då det inte bara underlättar narkotikamissbruk utan också skickar signaler till unga att droger är ok. Det är visserligen inte brottsligt att sälja detta och det går inte att förbjuda om inte riksdagen ändrar lagen, men polisen är tydliga med problemet. Idéen som jag fick från polisen var att vi borde uppmuntra och i någon form diplomera kiosker som inte säljer dessa produkter. Man skulle kunna kalla det för ”schyssta kiosker”. Vi behöver uppmuntra att göra rätt, så att örebroarna ser vilka som inte bidrar till missbruk och brottslighet. Vi socialdemokrater går till val på att Örebro kommun ska ta krafttag mot kriminalitet och drogförsäljning på våra gator och torg.

Det är 107 dagar till valet.

 

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *