En vecka till med barnen – varje år! (S) lovar fantastisk satsning!

Jag höll på riktigt på att trilla av stolen idag när jag hörde om Socialdemokraternas satsning om en familjevecka – en extra vecka per förälder och år (!) fram till att barnen fyllt 16 år. Jag blev så glad! Det är en fantastisk satsning på Sveriges familjer, som finansieras av att rika får avstå skattesänkningar.

Valet kommer handla om det. Ska Sverige sänka skatterna för rika, eller förbättra ekonomin för vanligt folk?

En av de största fördelarna med den svenska välfärden är att den gör det möjligt för människor att kombinera familjeliv med arbetsliv. Förskolan och föräldraförsäkringen, men också äldreomsorgen, gör att man får stöd i familjelivet så att man kan heltidsarbeta.

Många föräldrar känner att tiden ändå inte räcker – till exempel när barnen har skollov, planeringsdagar och studiedagar. Det i sin tur kan leda till stress och en känsla av otillräcklighet.

Det finns också ett klassperspektiv. Inom många tjänstemannayrken kan det vara svårt, men ibland är det ändå möjligt, att jobba hemifrån eller ta med sig barnet till jobbet.

Men en metallarbetare kan inte ta med sig jobbet hem efter lunch. En undersköterska kan inte ha barnet i ett hörn medan hon sliter på akuten. För många av de yrkesgrupper som måste vara på sin arbetsplats, utan barn, under fasta tider, går det inte ihop.

Det är därför vi vill införa en familjevecka, som innebär en extra veckas ledighet för varje förälder i en barnfamilj.

När det går bra för Sverige ska det märkas för vanligt folk. Jag är stolt över att vi nu kan ta det här steget. Det här är en reform som gör att fler kommer att få arbete och familjeliv att fungera. Det är en reform som ger mer trygghet och frihet i vardagen för alla familjer”.

Socialdemokraternas familjevecka ger Sveriges föräldrar mer tid tillsammans med sina barn!

Det är 12 dagar kvar till valet.

Publicerat av

John Johansson

En 36-årig socialdemokrat, ordförande i Socialnämnd öster, förste vice ordförande i Programnämnd Social välfärd, vice ordförande i Brottsförebyggande rådet, och ledamot i Kommunfullmäktige. Boende på Väster. Gillar min familj, fotboll, litteratur, musik och film – och politik.

3 reaktioner till “En vecka till med barnen – varje år! (S) lovar fantastisk satsning!”

 1. Så jag får alltså vara ledig med betalning 7 dagar/år med mina barn mellan 12 och 16 år när de är friska, men jag får inte vara hemma med betalning om de är sjuka?
  Är det rätt uppfattat?
  Jag ser ju ett större behov av hemmavarande föräldrar när barnen är sjuka än friska.
  Hur ser du på detta?

  1. Fredrik,

   Rätten till ledighet vid sjukdom finns, även vid äldre barn, men detaljerna kring det här förslaget är inte helt klara än. Jag tycker att din synpunkt är viktig, och ska skicka vidare den till partiet nationellt! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.