Varför är S så rädda för statistik?

Varje minut, varje timme och varje dag har våra barn rätt till skolundervisning som är bra.

Karolina Wallström (L) Kommunalråd Örebro
Karolina Wallström (L) Kommunalråd Örebro

I Sverige har vi allmän skolplikt och alla unga ska gå i grundskolan. Skolplikten innebär att vårdnadshavare, skolor och huvudmän har ett gemensamt ansvar att se till barnen är i skolan. Därför är det viktigt att frånvaro omedelbart registreras.

I kommunfullmäktige, onsdag 15/2, debatterades frågan om närvaro och frånvaro. Det var en bra och viktig debatt som påminde om den motion jag själv lade för flera år sedan om att införa digital närvaro-registrering. Många friskolor har haft det sedan länge men S har inte velat införa det på alla kommunens skolor.

Det är extremt viktigt att snabbt agera vid ogiltig frånvaro. Problem börjar ofta i liten skala. Ofta återkommande sen ankomst till lektionerna eller hela  skolktimmar här och där. Det är de små tecknen som är viktiga och lättast kan avhjälpas. Där direkt, första gången det sker kan man som vårdnadshavare reagera och agera. Kanske bara tydligt deklarera att det inte är okej eller kanske ta upp luren och ta reda på mer.

Jag har länge ansett att vi skulle ha digital närvaro-registrering på alla skolor i Örebro. Smidigt och lätt kan meddelanden gå till idag ibland ovetande vårdnadshavare. Det sker direkt och utan att läraren behöva lämna lektionen för att gå och ringa eller skriva mail efter dagens slut.

Det är dock lika viktigt för att samla statistik över tid. Vi behöver kunna följa insatta åtgärder på individnivå men också kunna följa och jämföra skolor. Vi står inför stora nödvändiga insatser för att få bättre närvaro men också få så kallade ”hemmasittare” att vara i skolan.

Dessa insatser är så klart det viktigaste och ska ha fullt fokus. Men visst hade det varit bra om vi haft statistik i några år för att kunna utvärdera insatserna?

Det är två spår: Det ena är resurskrävande och nödvändigt för att få alla barn och ungdomar till skolan. Det andra är för att vara väckaklocka och samla statistik. Den senare kräver väldigt lite insatser. Två spår, men ack så betydelsefulla för varandra. Jag vill tro att vi klarar båda samtidigt. För båda är avgörande för att nå bättre skolresultat.

Flera talare från (S) gick upp i talarstolen och sa att det var sekundärt att samla statistik om omedelbar frånvaro. Eller så vävde de in att det var mindre viktigt med frånvaron och att vi borde koncentrera oss på att hjälpa de som inte mår bra och inte alls kommer till skolan. Detta trots att Centralt Skolstöd, som hanterar våra ”hemmasittare”, poängterat att frånvaroregistreringen måste fungera överallt samtidigt. Något de också blivit lovade.

Ur Örebro kommuns tidning: ÖREBRO KOMMUNS BUDGET & SATS­NINGAR 2017
Ur Örebro kommuns tidning: ÖREBRO KOMMUNS BUDGET & SATS­NINGAR 2017

Alla insatta vet hur viktigt det är med omedelbart kommunikation mellan skolan och hemmet. Jag kan inte låta bli att tänka på vad vi kunde använt statistiken till. Vilka väckarklockor som skrällt högre om vi inför digital närvaroregistrering för fyra år sedan? Hur många små tecken har vi missat under fyra år?

Vilka väckarklockor som skrällt högre om vi inför digital närvaroregistrering för fyra år sedan? Hur många små tecken har vi missat under fyra år?

Varför vill inte S ha fram statistik?
Jag kan inte låta blir att undra varför det finns en antydan till statistikfientlighet inom S i Örebro? Är det för att det tydligt skulle visa bristerna inom skolan i Örebro? Är det för att det krockar med alla andra pressmeddelanden som säger att det ”går bra för Örebro”?

Nu är jag lite elak. Men jag tror Örebro är förtjänta av ärliga politiker som fokuserar mer på att visa siffror av verkligheten än att vinna priser.

 

Publicerat av

Karolina Wallström

En reaktion på “Varför är S så rädda för statistik?”

  1. Ja fakta verkar vara det värsta Svenska politiker vet. Men inte Liberalerna vad jag förstår genom ditt debattinlägg. Att mäta och presentera statistisk data är det bästa sättet att se vilka områden som kan behöva förbättras eller förändras.

    Och genom det utgår ifrån att du och Liberalerna även stöder kraven på att uppdatera brottsstatistiken. Något som inte skett på 12 år… Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *