Försommarbuffè

Helgen som gick firade vi att sonen gått i mål efter att ha studerat på internationellt college i två år. Goda vänner, familj och släktingar hjälpte till att göra dagen fin.

Jag bjöd på en försommarbuffé med lite smått och gott på. Ingen varm mat och tur var väl det med tanke på den värme vädret bjöd på.

Det här bjöd vi på:

  • Rosmarinkyckling med kall sås
  • Prosciutto, salami och gröna oliver
  • Potatissallad med örtdressing (dill, persilja, timjan, vitlök, pressad citron, sötstark senap, salt  och rapsolja) samt rädisor och salladslök
  • Vietnamesiska rispappersrullar, fast utan kyckling, med nuoc cham
  • Risnudelsallad med spenat, gurka och koriander (dressing av kallpressad rapsolja, riven ingefära, honung, lime, chili och salt)
  • Jordnötssås (jordnötter, rapsolja, chili, lime och salt)
  • Vattenmelongazpacho med parmesanchips
  • Olika sorters sötmelon
  • Cashewröra
  • Rosmarinknäcke
  • Brieost
  • Minipannacotta med blåbär (två sorter, vit choklad och kardemumma)
  • Minikladdkakor

Rabarberkaka

Jag fick tips om en härligt kladdig rabarberkaka av en arbetskamrat för ett tag sedan. Hon hade hämtat receptet på Lindas bakblogg. Jag följde receptet men måste erkänna att min kaka inte blev lika snygg som den var på bilderna på bloggen men god blev den.

Nästa gång tänker jag tillsätta lite kanel när jag rullar rabarberna i socker. Jag kommer nog också att byta ut strösockret mot råströsocker vid någon tillagning. Inte för att det är nödvändigt men jag gillar att prova nytt.

Kardemummagrädde smakade toppen till.

Rabarberkaka

Kaksmet

150 g smör

2 1/2 dl strösocker

3 ägg

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

 

1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt och tillsätt smöret.

3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten.

4. Rör ihop försiktigt.

5. Smörj och bröa en springform.

6. Häll i smeten och lägg ut rabarberbitarna.

 

Garnering

250 – 300 g rabarber

2 msk strösocker

1. Skölj, skala och skär rabarbern i längder lite kortare än diametern på formen. Dela varje rabarberbit en gång på längden och en gång mitt på.

2. Rulla rabarberbitarna i socker och lägg ut dem som en sol ovanpå  smeten.

3. Grädda i 180° 22-25 minuter.

4. Servera med glass eller kardemummagrädde (2 dl grädde, en nypa socker, ca 1 tsk kardemumma)

 

 

 

 

Min egen coleslaw

Jag köpte ett fint vitkålshuvud som jag använde när jag gjorde min egen coleslaw. Med en dressing av lättkvarg, senap och balsamicocreme passar den utmärkt till stekt och grillad mat.

Min egen coleslaw

1 morot

1/2 vitkålshuvud

3 salladslökar

1 rödlök

Dressing

1 dl lättkvarg

2-3 tsk sötstark senap

svartpeppar, salt

balsamicocreme och ev. citron

Dela grönsakerna i tunna, fint skivade bitar. Blanda dressingen och rör ihop allt. Smaka av balsamicocreme, mer salt, svartpeppar och ev. lite pressad citron.

Krämig ytterfilé

En av de första dagarna när sonen kommit hem från Norge bjöd jag på krämig ytterfilé som fick god smak av dragon och soltorkad tomatcrème. Till köttet serverade jag klyftpotatis och lite extra sallad.

Krämig ytterfilé

800 g fläskytterfilé

salt, svartpeppar

6-8 körsbärstomater

3 salladslökar

2 dl crème fraiche

3 dl grädde

1 tsk kalvfond

2 tsk torkad dragon

3 msk soltorkad tomatcrème

smör

1. Putsa köttet och skär det i skivor. Krydda med salt och svartpeppar och bryn bitarna i smör. Lägg dem sedan i en ugnsform.

2. Hacka salladslöken och dela tomaterna i mindre bitar. Lägg dem i samma form som köttet.

3. Blanda grädde, crème fraiche, soltorkad tomatcrème, kalvfond och dragon. Häll det sedan i ugnsformen över köttet.

4. Gratinera i ugnen, 20-30 minuter i 200°. Servera till klyftpotatis.

 

 

 

 

Glutenfri kladdkaka

Nu håller jag på att förbereda för studentbuffé nästa helg. Sonen har kommit åter från Norge och vi ska fira honom här hemma med släkt och vänner.

Idag bakades en glutenfri kladdkaka i mindre formar. Då kan alla gäster ta en egen form med kladdkaka. Jag tycker att det är fiffigt när man inte riktigt har koll på hur många som kommer, då går det att baka lite extra och ha i frysen. Lätt att plocka fram om det kommer fler gäster än beräknat.

Det här receptet har jag hittat på arla.se. Jag provsmakade en liten kladdkaka och den smakade toppen! Kakan är enkel att göra mjölkproteinfri också, byt smöret mot mjölkfritt margarin. För nöt- eller mandelallergiker så tar man enbart kokosmjöl.

Glutenfri kladdkaka

150 g smör

3 ägg

3 dl strösocker

1 dl kokosmjöl

1/2 dl mandelmjöl

1 dl kakao

1/2 msk vaniljsocker

2 krm salt

 

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda sedan ner smöret.

3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner det i äggblandningen.

4. Rör försiktigt.

5. Fördela i mindre formar, 12-20 beroende på storlek, eller i en smord och bröad springform.

6. Grädda i 175° 13-16 minuter för de mindre formarna, lite längre om man väljer att göra en stor kladdkaka. Kakan ska vara ha torkat på ytan men fortfarande vara kladdig i mitten, då är den klar.

7. Servera med vispad grädde och bär. Vaniljglass passar också bra till.

Laxsallad

Till middag lagade jag till laxsallad. Enkelt och gott med de grönsaker som fanns i kylen. Lax stekt i ugnen kryddad med teriyakisås. Fungerar lika bra att äta med laxen ljummen som dagen efter i matlåda när laxen är kall. Jag gjorde sallad så att det räckte till två portioner. Middag och lunchlåda dagen efter.

Laxsallad

1/2 påse spenat

5-6 salladsärtor

3-4 champinjoner

1 1/2 dl fryst mango

1/2 dl granatäpple

4-5 gröna sparrisar

4-5 rädisor

lax i portionsbitar

teriyakisås

2 ägg

1. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en ugnsform och ringla över teriyakisås. Bryt av sparrisen längst ner där det träiga är och lägg dem bredvid laxen. Stek ca 15 minuter.

2. Koka äggen och dela dem i klyftor när de svalnat i kallt vatten.

3. Lägg spenat i botten på en skål.

4. Dela salladsärtor, rädisor och champinjoner i mindre bitar och lägg dem på spenaten.

5. Toppa med mango i bitar, granatäpple och ägg. Sist men inte minst läggs laxen på.

6. Servera med basilika- och vitlökssås.

 

Basilika- och vitlökssås

1 dl crème fraiche

3/4 dl majonnäs

pressad citron

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

salt, svartpeppar

Hacka basilikan, riv vitlöksklyftan och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

God basilika- och vitlökssås.
Matlåda dag 2.

Ljummen sötpotatissallad

En magiskt god ljummen sötpotatissallad med stekt halloumi är en rätt som passar lika bra till vardags som till fest. Använder man sig av mängden jag har angett här räcker det till två eller tre personer. Det beror lite på hur hungrig man är. Med stekt kyckling kan nog fyra personer äta sig mätta.

Bäst av allt är att det går snabbt. På cirka 30 minuter är man i mål och kan servera middagen, eller varför inte lunchen för den delen!

Ljummen sötpotatissallad

1 sötpotatis

20-25 brysselkålshuvuden

2 msk sesamfrön

1 näve mandlar

1 näve valnötter

rapsolja

salt

romansallad

rädisor

halloumi

1. Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Ansa brysselkålen.

2. Hacka mandel och valnötter.

3. Lägg sötpotatis, brysselkål, mandel, valnötter och sesamfrön i en ugnsform. Ringla rapsolja över och salta.

4. Stek i ugnen, 225°, 20-25 minuter till dess att potatisen är mjuk.

5. Skölj och dela romansallad i mindre bitar. Skiva rädisor fint.

6. Skiva halloumin, stek i smör till dess att den får fin färg på båda sidor.

7. Lägg upp på ett stort fat och servera med hummus eller vitlökssås.

Hummus: En burk kikärtor, 1 fint riven vitlöksklyfta, lite pressad citron, 1/2 – 1 dl olivolja, spiskummin, salt och nymald svartpeppar. Mixa alla ingredienser och smaka av med mer kryddor om det behövs. Ringla olivolja och strö paprikapulver över innan servering.

Vitlökssås: Lika delar crème fraiche och majonnäs. 1 riven vitlöksklyfta, lite pressad citron och flingsalt. Det är allt som behövs!

 

Auberginerullar med tomatsås

Jag är inne i en period när jag gillar att testa nya saker. Vad det blir handlar förstås om vad som finns hemma just när maten ska lagas. Auberginerullar med tomatsås blev en mycket positiv upplevelse för ett tag sedan.

Jag hade färdig tomatsås kvar i frysen från ett tidigare matlagningstillfälle som jag använde. Har man inte samma tur som jag börjar man med att koka tomatsåsen så att den får gott om tid på sig att ta till sig av alla goda smaker.

Auberginerullar med tomatsås

1 aubergine

1 1/2 dl keso

1 kruka basilika

chiliflakes

2-3 dl tomatsås (recept längre ner)

1 liten burk majs

1 förpackning svarta bönor

100 g valfri svamp

1 mozarella i bitar

nyriven parmesan

 

1. Skiva auberginen i skivor som är ca 5 mm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med olivolja och salta lätt. Sätt in i ugnen, 200°, till dess att de blivit mjuka och fått lite färg. De ska gå att rulla.

2. Hacka svampen och stek den under tiden i olja, krydda med flingsalt och svartpeppar eller chiliflakes.

3. Hacka basilikan och blanda med keson. Fördela blandningen på aubergineskivorna och rulla ihop. Lägg i en ugnsform.

4. Låt majs och bönor rinna av och lägg dem och svampen i ugnsformen ovanpå auberginerullarna.

5. Bred ut tomatsåsen, jag använde 2-3 dl (det som fanns i frysen). Men ta gärna mer, det blir bara godare.

6. Riv mozarellan i tunna bitar och fördela ovanpå tomatsåsen. Avsluta med ett rejält lager nyriven parmesan.

7. Servera med nachips och en klick creme fraiche.

 

 

Tomatsås

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 salladslökar

1/2 röd chili

400 krossade tomater

1 dl vatten

3 msk tomatpuré

1 hönsbuljongtärning

1 nypa socker

olivolja

Hacka lök, salladslök, chili och riv vitlök fint. Låt steka mjukt i olivolja. Häll sedan på tomatpuré, krossade tomater och vatten. Tillsätt buljongtärning och en nypa socker. Låt allt koka länge så att det får en god smak och tjock konsistens.