Grillat till middag

Ikväll blev det grillat till middag. Jag hade fyra tunnskivade kycklingfiléer som jag marinerade och grillade tillsammans med grönsaker och halloumi. Detta serverades med en god kall sås med smak av timjan och rödlök.

Marinad till kyckling

1/4 dl japansk soja

1/4 dl olivolja

1 1/2 tsk sambal oelek

 

Jag blandade till marinaden i dubbla plastpåsar och lät kycklingen marinera 3-4 timmar. Påsen vände jag några gånger under tiden så att marinaden kom åt överallt.

Sedan grillade jag kyckling, halloumi, champinjoner, tomater, majs och squash.

Till detta serverade jag en kall sås. Cirka 1 dl creme fraiche, 1/2 dl hackad timjan, 1/2 hackad rödlök (liten), 1 tsk flytande honung, 2-3 tsk pressad citron och lite flingsalt.

Över de grillade grönsakerna ringlade jag lite balsamicocreme och strödde på flingsalt.

 

Köttfärsbiff med soltorkad tomatcreme och timjan

När färsen låg där i sin plastpåse och tinade på bänken i köket funderade jag på vad jag skulle laga till? Resultatet blev köttfärsbiff med soltorkad tomatcreme och timjan, så goda att jag önskade att jag aldrig skulle bli mätt. Biffarna blev lite lösa och hade svårt att hålla ihop vilket innebär att jag till nästa tillagning ska prova att ta lite mindre grädde. Men kommer det att förändra smaken så får de hellre vara lösa….

Köttfärsbiff med soltorkad tomatcreme och timjan

Biffar

500 g köttfärs

5 msk ströbröd

1/2 dl rött vin

1 dl grädde

1 vitlöksklyfta

2 msk soltorkad tomatcreme

1 ägg

3/4 tsk salt

smör

Sås

2 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 1/2 msk soltorkad tomatcreme

1/2 msk kalvfond

1 dl hackad timjan

 

1. Blanda ströbröd, vin, grädde och tomatcreme och låt det stå och svälla en stund.

2. Riv ner vitlöksklyftan, knäck i ett ägg och rör ihop. Blanda ner färsen och salt.

3. Bryn biffarna i smör så att de får fin stekyta. Ta upp dem ur pannan.

4. I samma stekpanna som biffarna bryntes hälls grädde, creme fraiche och fond ner.

5. Tillsätt hackad timjan och soltorkad tomatcreme och låt det koka ihop.

6. Lägg tillbaka biffarna och låt dem koka på låg värme 10-15 minuter.

 

Till detta serverade jag ugnsrostade rotsaker. Potatis, blomkål, morot, salladslök och squash. Delade i lagom stora bitar, kryddade med salt, färsk timjan och en olja med smak av vitlök och chili.

 

 

Kycklingwok

I kylen fanns en del rester som passade bra att göra en snabb kycklingwok av.  Jag delade grillad kyckling i mindre bitar, skar upp 2-3 blad salladskål, 2 salladslökar och 5-6 salladsärtor. 1 bit blomkål delades, 1 morot strimlades med hjälp av en potatisskalare. Till sist rev jag färsk ingefära så att det blev ungefär 1 msk.

Därefter fräste jag grönsakerna och kycklingen en kort stund i kokosolja innan jag tillsatte kokt spaghetti. Sedan hällde jag i några matskedar japansk soja och ostronsås, lite vatten och lät allt koka ihop. Kryddade lite extra med chiliflakes och sedan var det dags att äta.

Katarinas spis på youtube

Ingredienser

kokt pasta

grillad kyckling

salladslök

morot

blomkål

salladsärtor

riven ingefära

kokosolja

ostronsås

japansk soja

vatten

chiliflakes

Morotssoppa

I dag blev det en god morotssoppa till lunch. När jag gjorde pastan med kräftstjärtar och färskost häromdagen använde jag för mycket grädde så det blev sås kvar. Såsen silade jag av när pastan serverades så den fick bli basen i en god soppa till lunch. Vill man laga till soppan utan att ha kvar av pastasås går det lika bra att tillsätta mjukost med smak av kräftor eller räkor.

Morotssoppa

3 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 1/2 dl sås med smak av färskost och kräftor (kvar sen pastan häromdagen)

2 rårivna morötter

1 hackad salladslök

1 klick smör

Riv morötterna och hacka salladslök. Smält lite smör i en kastrull och lägg i grönsakerna och fräs de en kort stund. Häll på vatten, lägg i buljongtärning och såsresterna (eller grädde och mjukost). Låt koka cirka 5 minuter. Mal över lite svartpeppar innan servering. Smaklig spis!

Katarinas spis på YouTube!

Pasta med kräftstjärtar och färskost.

Som bekant gillar jag mat som går snabbt att laga till. Detta är en sån rätt. Färsk pasta med kräftstjärtar och färskost. Medan pastavattnet kokar hinner man plocka fram övriga ingredienser från kylskåpet, såsen gjorde jag sen medan den färska pastan rann av.

1 klick smör får smälta i en kastrull. Rör ner en förpackning färskost med smak av vitlök och örter. Häll på 1 – 2 dl grädde och låt det få ett uppkok. Stäng av värmen, häll ner avrunna kräftstjärtar och lite hackad persilja.Toppa med chiliflakes. Klart att äta, smaklig spis!

Katarinas spis på YouTube.

Tomatpasta med bacon och basilika

Idag lagade jag till en av mina enkla och snabblagade favoriter, tomatpasta med bacon och basilika. Färsk pasta med en enkel sås där basen är smör, soltorkad tomatcreme samt grädde. Mitt originalrecept hittar du HÄR. Receptet räcker till 2-3 portioner, allt beroende av hur matfrisk man känner sig.

Tomatpasta med bacon och basilika (2-3 portioner)

1 pkt bacon

1 förpackning färsk pasta för två

2 msk smör

3 – 4 msk creme av soltorkade tomater (Zeta)

1 dl grädde

2 salladslökar

7-8 små tomater

knappt en kruka basilika

nyriven parmesan

 

1. Lägg baconet i en ugnsform och stek knaprigt i ugnen, 225°.

2. Koka upp pastavatten och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

3. Medan pastan rinner av i ett durkslag blandas smör, grädde och creme av soltorkade tomater i kastrullen.

4. Häll tillbaka den avrunna pastan och blanda runt tillsammans med salladslök, finhackad basilika och tomater skurna i bitar.

5. Blanda ner finhackad bacon och den rivna parmesanen.

6. Avsluta med några varv med svartpepparkvarnen.

Ugnsrostade kryddiga kikärtor

Helgen som gick testade jag något nytt för mig, ugnsrostade kryddiga kikärtor med goda kryddor. De blev mycket toppengoda, knapriga på utsidan och mjuka på insidan. Bäst av allt, det går att använda olika kryddor, man tar helt enkelt sina egna favoriter.

Ugnsrostade kryddiga kikärtor

1 burk kokta kikärtor

1/2 tsk cayennepeppar

2 tsk anchochili

2 tsk paprikapulver

1/4 – 1/3 tsk salt

1. Skölj ärtorna och låt de rinna av.

2. Blanda kryddorna i en bunke och skaka runt ärtorna så att de täcks.

3. Lägg ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och stoppa in ugnen.

4. Rosta dem 20-30 minuter på 225°. Vänd runt dem några gånger under tiden så att de blir jämnt rostade.

 

Ugnsstekt kycklingfilé med kall sås

Inspiration till det här receptet har jag hämtat från min egen blogg, ugnsstekt kyckling med kall sås. Då serverades kycklingen kall, den här gången fick den ligga i en marinad innan jag stekte den i ugnen och sedan åt vi den varm tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och sparris. Förutom kycklingen serverade jag gubbröra och halloumipinnar med prosciutto och vips blev det en enkel påskbuffé av det hela.

Ugnsstekt kyckling med kall sås

4-5 kycklingfiléer

1 dl rapsolja

1/2 dl japansk soja

1 msk fisksås

1/2 hackade örter, rosmarin och timjan

2 vitlöksklyftor

1 msk rosépeppar

1. Blanda marinaden i en plastpåse. Putsa kycklingen och lägg ner filéerna i påsen. Förslut den med en klämma och lägg påsen i en skål. Vänd med jämna mellanrum så att smakerna kommer åt överallt.

Kall sås med timjan och rosépeppar

1 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

1 msk hackad färsk timjan

1/2 msk rosépeppar, fint mortlad

Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Halloumipinnar med prosciutto

Under påskhelgen gjorde jag en liten buffé med bara några rätter, en av de rätter som fanns med kom till när jag försökte hitta något i kylen som skulle passa de som inte gillar sill….halloumipinnar med prosciutto

Jag delade halloumi i långa pinnar och stekte i smör med honung och lime. Sedan lindade jag in dem i prosciutto och simsalabim…klart att serveras.

Mycket gott och framförallt snabblagat. Testa jag lovar att det smakar gott!

Krämig kycklinggryta

När jag lagar kyckling blir det ofta med asiatiska smaker, framförallt då jag verkligen gillar det där lite heta som den kryddningen ger. Men ibland blir jag förstås sugen på andra smaker också. Det här var en sån gång, en mild krämig kycklinggryta som ändå är full av goda smaker.

Krämig kycklinggryta

2-3 kycklingfiléer

10 cm purjolök

1 liten rödlök

5-6 champinjoner

200 g färskost vitlök, örter

1 dl grädde

1 dl creme fraiche

kycklingbuljong 3/4 tärning

salt, svartpeppar

smör att steka i

 

1. Hacka purjolök och rödlök fint, dela champinjonerna i mindre bitar. Stek mjukt i en stekpanna. Det ska inte ta färg. Flytta sedan över i en gryta.

2. Putsa kycklingen och dela den i munsbitar. Bryn i stekpannan, krydda med salt och svartpeppar och flytta över i grytan när bitarna fått lite färg.

3. Koka snabbt ur stekpannan med grädden, creme fraiche och häll över ingredienserna i grytan. Tillsätt buljongtärningen upplöst i pyttelite hett vatten samt färskosten.

4. Låt grytan koka ihop till dess att kycklingen är klar. Avsluta gärna med att strö över lite hackad persilja eller koriander.

5. Servera med pasta eller ris samt en god sallad, med fördel broccolisallad.