Mammas semlor

Tid för semlor igen och återigen dags att baka bullar till det. Som vanligt använder jag min mammas recept som jag har följt i minst trettio års tid. Goda fluffiga och inte torra alls. Precis som i hennes recept på lussebullar är det olja istället för smör i degen. Bästa semmelbullarna som finns.

Idag halverade jag receptet och bakade på enbart 25 g jäst. Anledningen till detta är att det alltid brukar bli bullar kvar i frysen som jag hittar när semmelsuget redan försvunnit. Det här året är tanken att vi ska hinna med att äta upp dem.

Jag formade små bullar, tyckte jag. Jag gillar nämligen när man får äta många små semlor istället för en stor. Men när de väl jäst och gräddats var de inte så små längre. Men goda!

 

Mammas semlor (ca 30 normalstora)

50 g jäst för söta degar

1 1/2 dl matolja

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

3 tsk kardemumma ( gillar man inte kardemumma kan man säkert hoppa över den)

1 dl socker

14-15 dl mjöl ( ta inte hela mängden mjöl på en gång, en del behövs till utbaket)

 

1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölk och olja till 37º och blanda med jästen.

3. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen.

4. Låt degen jäsa under en bakduk i 30-40 min till dubbel storlek.

5. Ta upp degen och forma semmelbullar och låt dem jäsa ytterligare 30 min. Antalet beror på hur stora bullar man gör, det är en smaksak.

6. Grädda i ugnen på 225º ca 10 min.

Fyll med mandelmassa och grädde, toppa med florsocker och njut!!!

image
Här ska det jäsas.
image
Femton nygräddade fluffiga bullar.

 

Publicerat av

Katarinas spis

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 19-årig son. Vi bor i eget hus i en liten Norrländsk ort. Jag gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *