Smörgåstårta med ädelost och prästost.

Det här receptet på smörgåstårta hittade jag på arla.se och tänkte att det skulle passa bra på min årliga glöggbuffé.

Jag ändrade lite i receptet då kavring inte fanns att uppbringa på vår affär. Sedan hade jag lite andra dekorationer till smörgåstårtan också. Hur som helst blev den jättegod, jag trodde att den kanske skulle kännas tung och torr men ack så fel jag hade, den gjorde succé!

All ostfyllning gick inte åt så den blandade jag ihop och vips hade jag en god kräm att bre på pepparkakorna!

Smörgåstårta med ädelost och prästost

15 skivor lingongrova (eller liknade bröd)

fyllning 1

140 g ädelost 

1 dl creme fraiche

fyllning 2

200 g riven prästost

2 dl creme fraiche

garnering

2 dl creme fraiche

1 dl saltrostade solroskärnor och hackade valnötter

rädisor

vindruvor, blå

 

Gör så här:

1. Kantskär brödskivorna och se till att de är lika stora. Mina blev i form av en rektangel.

2. Smula ner ädelosten i en bunke och vispa eller mixa ihop den med crème fraiche.

3. Riv prästosten fint och rör ihop med crème fraiche.

4. Lägg ut tre skivor lingongrova på längden, bred över ett lager ädelostkräm.

5. Lägg på tre skivor lingongrova. Bred över ett lager prästostkräm.

6. Fortsätt med lingongrova, ädelostkräm, lingongrova och ostkräm.

7. Avsluta med tre skivor lingongrova på toppen.

8. Vispa crème fraiche och täck smörgåstårtan.

9. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna, strö över flingsalt. Hacka valnötter och garnera tårtan med de och de rostade solroskärnorna. Skär rädisor och vindruvor och garnera tårtan.

Päron, persilja, fikon och dadlar passar också som dekoration.

Räkna med 16-18 bitar om smörgåstårtan serveras som tilltugg. Jag hade den som en av många andra rätter på glöggbuffén, vi var 15 som åt av den och det blev bara en liten bit kvar.

 

Publicerat av

Katarinas spis

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 19-årig son. Vi bor i eget hus i en liten Norrländsk ort. Jag gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *