Smultron till vintern

Smultron till vinterns glass

Smultron som smakar så mycket sommar är svåra bär, för det är inte så lätt att göra så mycket annat än att äta dem färska. Det är i och för sig alldeles underbart men känslan av smultronsmak mitt i kalla vintern är väldigt speciellt. Ett tips jag har fått är att råröra bären med lite socker och sedan frysa in dem ( inget för dem som undviker socker i kosten). Sonen plockade en liter bär som jag tog några matskedar strösocker till och rårörde tills sockret smält. Sen fryste jag in decilitervis i små geléburkar.  När kalla vintern kommer tar jag fram bären och gör egen smultronglass!

Gofika

 

After Eight kaka

En varm sommarkväll med goda vänner och härliga bakverk! Syjunta, kafferep eller surrkväll, man kan kalla det vad man vill. Några virkar eller stickar, några vägrar handarbete men fikar och surrar om allt och inget gör vi alla!  Marängtårta, ljummen nybakad After Eight kaka, goda småkakor, jordgubbar och Tapiocapudding!  Mums!

Marängtårta med bär från trädgården
Jordgubbar
Hembakt och köpt

Plockmat

Här är det härligt väder idag, en stor del av dagen har tillbringats utomhus.  Botaniserade i kylskåpet  och plockade ihop en lätt sommarmiddag.

1.Prosciutto

2.Minimozarella med chili, basilika och lite olivolja.

3.Smördeg, färdigkavlad, med ett lager pesto, mozarellaost, hackad basilika, tomatskivor samt rostade pinjenötter på.

    Grädda 225 ° i cirka 10-15 minuter.

Plockmiddag

Poolfisk

För några år sedan blev jag och sonen bjuden på en fiskrätt hos min vän Helén som smakade gudomligt efter en baddag i deras pool. Hemma hos oss döpte vi rätten till Heléns poolfisk.  Vad rätten heter egentligen har jag ingen aning om. En lättlagad rätt som passar  när det är bråttom och genvägar i matlagning prioriteras!

Fiskfiléer av vit fisk ca 200 gram per person

2-3 tomater

dill

hollandaisesås, 3 påsar (ca 5 dl till fisk för fyra personer) 

1. Smörj en ugnsform och lägg i fiskfiléerna. Salta och peppra.

2. Hacka dillen och tomaterna och lägg på fisken, dill först sen tomater.

3. Gör såsen, följ instruktionerna på förpackningen men ta mindre vätska.  (ca 1/2 dl mindre per påse) och häll den över fisken. In i ugnen 175 grader cirka 20-30 minuter.

4. Servera med kokt pressad potatis och en grönsallad. Mums!

I väntan på hollandaise

Badfrukost

Idag ska sonen iväg till badhuset med en kompis. Då kan det vara bra med en lite stadigare frukost. Han fick äggröra som han åt på rostat bröd. Serverat med ett glas juice till.

Till två personer behövs:

3 ägg

1-2 msk grädde

smör att steka i

1/2 finhackad röd chili

salt, koriander och persilja

Vispa upp ägg, grädde. Salta och blanda i chilin. Stek äggröran en kort stund i riktigt smör, den ska inte stanna helt, då är den fortfarande krämig och god. Lägg upp på rostat bröd och toppa med hackad koriander och persilja. Ett glas juice passar bra till.

Äggröra

Langos

Idag är det min 12-årige sons dopdag. Vi brukar uppmärksamma den dagen med att äta eller fika något gott. De senaste åren har vi haft som tradition att fritera langos . Det gjorde vi även i år.

Langos

4 dl vatten, 37 grader

1/4 paket jäst

2 kokta potatisar

1  msk salt

8-9 dl vetemjöl

1. Blanda vatten och jäst.

2. Mosa potatisarna och blanda med saltet.

3. Rör ihop alla ingredienser och låt jäsa 1 timme. ( börja med den mindre mängden mjöl)

4. Kavla ut till avlånga plattor ( 16- 18 stycken) och låt jäsa 20 minuter.

5. Fritera ca 1 minut på varje sida till dess att de får fin färg.

6. Servera med creme fraiche, hackad rödlök och romkorn.

Langos

Bakad sötpotatis med fetaoströra

Sötpotatis med fetaoströra
Sötpotatis med fetaoströra

Våra gäster har tillbringat dagen i badhuset tillsammans med sonen  i huset. När de kom tillbaka efter sin baddag bjöd jag på bakad potatis. Två olika varianter, både sötpotatis med fetaoströra och vanlig bakpotatis med knaperstekt bacon och riven ost.

Picka sötpotatisen och skär kryss i den vanliga bakpotatisen och slå in dem i folie. Lägg dem i en ugnsform och baka dem i 225-250 grader 50 min- 1 1/2 timme till dess att de är klara. Sötpotatisen ska vara helt mjuk.

Till sötpotatisen passar fetaoströra utmärkt. Sältan i fetaosten bryter av fint mot den söta potatisen. Min röra brukar jag göra så här:

Blanda 200 gram smulad fetaost med 2 dl creme fraiche. Mal över rikligt med svartpeppar.

Till den ”vanliga” bakpotatisen serverades knaperstekt bacon och riven ost!

Med en fräsch grönsallad blev det en god lördagmiddag!

Poffertjes

Poffertjes

Poffertjes är en traditionell holländsk maträtt som vi blev bjudna på vid vårt besök i Nederländerna för några veckor sedan. Ursprungligen kommer receptet från Frankrike, under franska revolutionen tog holländska marknadsköpmän med receptet tillbaka till sitt hemland, där receptet ändrades till viss del. Det påminner om amerikanska pannkakor men smeten är aningen lösare och man använder jäst istället för bakpulver. Man steker i en speciell panna med gropar, en klick smör i varje grop sedan smet och de får sin traditionella ”puffiga” form! Vänds enklast med hjälp av gafflar. De serveras med florsocker och smör som får smälta över de nystekta ”minipuffarna”!

Vår poffertjespanna

 Så här ser mitt recept ut, på engelska.

Poffertjes

1 level tsp instant yeast ( torrjäst)
1 tbsp milk
1 cup buckwheat flour (100 g) (bovetemjöl)
1 cup flour (100 g)
2 eggs
1 tsp sugar
1/2 tsp salt
1 1/4 cups warm milk (250 ml)
1 tbsp butter or oil
Good quality butter and powdered sugar to serve

Sommardrink

I eftermiddagens sol njöt vi av en god sommardrink med jordgubbar.  Alkoholfritt för de små och med hallonvodka för de vuxna.

Mixa 400 gram halvfrusna jordgubbar med ca 2-3 msk florsocker.

För ett alkoholfritt alternativ tillsätt ca 1/2 dl blandad jordgubbssaft alternativt hallonvodka  för de äldre.

Mmmmm…..sommarmums!

Sommarmums