Karlslunds stjärna slog VM-silvermedaljören

Hann inte se mer än några minuter av Årefjällsloppet i förmiddags, men förstod att Seraina Boner och Petter Eliassen (vilken jävla avslutning på säsongen!) drog ifrån till klara segrar, och att tvillingbröderna Impola svarade för ruggigt imponerande insatser. 23:e plats för Bob och 26:e för Jack är personbästa i de här sammanhangen, och med den utveckling de haft i vinter lär de bli signade av något team inför nästa säsong. Bob var femte bästa svensk bakom Daniel Richardsson, Anders Södergren, Johan Olsson och Jerry Ahrlin.

Storebror Bill verkar däremot ha haft det riktigt motigt för tredje loppet i rad, ingen rolig avslutning på säsongen för vinterns stjärnskott, och slutade först på 39:e plats, över elva minuter bakom Eliassen (Bob var 7,5 minuter bakom).

Någon rosa väst blev det därmed inte för Bill, i stället tappade han Stian Hoelgaard förbi sig i totalen med sju poängs marginal och slutade på tredje plats i ungdomstävlingen. Hade han inte gjort den där fatala felkörning i Schweiz hade han dock vunnit ungdomstävlingen med 98 poängs marginal. Då hade han också blivit åtta, och bäste ickenorrman, totalt i långloppsvärldscupen. Nu fick han i stället nöja sig med en 15:e-plats där, efter att ha tappat ordentligt många placeringar under den andra halvan av säsongen. Jerry Ahrlin gick om och blev bäste svensk, och tjeckiske superveteranen Stanislav Rezac såg till Impola bara blev tredje bäste ickenorrman (totalt 14 norrmän på topp 17).

Framförallt var ju Impolas inledning på säsongen otroligt imponerande, inte minst med tanke på att han förra året var rätt grön och slutade på 24:e plats i sammandraget. Nästa år får Impola ta nya tag, men chansen att ta ungdomstävlingen är nu borta. Till hösten är han nämligen överårig.

Kristina Roberto slutade på 15:e plats, knappt sju minuter bakom Boner, och tog en fin skalp i nyblivna VM-silvermedaljören (och lagkompisen) Maria Rydqvist som blev 17:e (noterar för övrigt att sexfaldiga SM-guldmedaljören i långdistanslöpning Lena Gavelin slutade på 28:e plats, 17 minuter bakom Roberto). I totalen blev Roberto, som var femma i fjol, nia trots att hon stöd över ett par tävlingar. Dessutom tredje bästa svenska bakom Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren.

I lagtävlingen slutade Impolas Team Coop trea bakom de två tunga lagen som dominerat i vinter, Team Santander och Team United Bakeries. Örebrobaserade Skistart-Bergslagen pratade inför vintern om att en tiondeplats, precis som i fjol, möjligen kunde vara realistiskt, och slutade en fullt godkänd elfte.

Karlslunds Linus Larsson slutade på 69:e plats i sammandraget.

Om Startmilen – där tjecken Ondrej Fejfar och Linköpings Cecilia Kleist – vann och där Linus Rosdal och Mikaela Kemppi tog ledningen i länets långloppscup, kan ni läsa mycket mer i morgondagens papperstidning. Kollega Eric Fiedler (som fyller år i dag) och fotograf var på plats och bevakade. Men jag kan bara nämna att vinnaren Fejfar är en passionerad bergslöpare som representerat Tjeckien i EM i bergslöpning (och blivit 26:a) och som tagit silver på 10 000 meter i tjeckiska mästerskapen.

Publicerat av