Rosdal hoppas silvret bär till EM

Linus Rosdal var gladare åt dagens SM-silver än fjolårets SM-guld, sa den 22-årige KFUM Örebro-löparen när han pustat ut och samlat känslorna efter andraplatsen i terräng-SM:s juniorklass. Anledningen var att konkurrensen var snortuff i år, Napoleon Solomon var bara två sekunder från medalj på seniorsidan i går, och hängde av juniorkonkurrenterna redan efter 200 meter. Åt honom fanns liksom inget att göra. Men där bakom gjorde Linus precis som han sa att han skulle göra när jag pratade med honom tidigare i veckan: Sitt eget lopp.

Rosdal lät sig inte stressas, trots att han bara var åtta vid första varvningen, efter två kilometer. Fyra vid andra varvningen, 13 sekunder bakom Huddinges John Kingstedt på silverplats. Trea vid tredje varvet, men fortfarande tio sekunder bakom Kingstedt.

Kilometern från målet var Rosdal ikapp, och då hade Kingstedt inget att svara med. I mål var Rosdal nio sekunder för Kingstedt, som sånär blev nedspurtad även av Rosdals klubbkompis Albin Olausson. Bara fyra sekunder skiljde i mål.

KFUM:s kanske mest intressanta löpare, Martin Regborn, VM-orientaren som gjorde terräng-SM-debut, låg i rygg på Rosdal, som fyra, efter sex kilometer, men föll bak till sjätte plats, 13 sekunder från pallen. Tillsammans räckte Rosdals, Olaussons och Regborns insatser till Ett överlägset guld i lagtävlingen – med över fyra minuters marginal ned till tvåan, Sävedalens AIK.

Konditionsbloggen ringde naturligtvis upp Rosdal – som berättade att han nu hoppas att SM-silvret bär hela vägen till en landslagsdebut vid terräng-EM, som avgörs i bulgariska Borovets den 14 december.

– I och med att Napoleon Solomon och Spårvägen Alexander Palm (som sprang med seniorerna i den långa klassen på söndagen i stället för med juniorerna, och blev åtta) så bra nu är det möjligt att de tar ut ett lag till EM. Dessutom har Sverige Elmar Engholm och Emil Blomberg i USA, som också är bra. Det vore väldigt roligt om jag kom med dit, men det blir en glad överraskning i sådana fall. Jag kommer inte bli jättebesviken om det inte blir av, säger Rosdal.

På sin hemsida skriver Svenska friidrottförbundet om terräng-EM att för att “komma ifråga för individuell start krävs visad internationell klass vid NM i november eller i andra terränglopp utomlands” och att det “för att lag skall komma ifråga krävs rimlig chans till en placering bland de åtta bästa.” En sådan rimlig chans lär Sverige ha, men möjligen vill förbundsledningen först se Rosdal och kompani in action vid terräng-NM i finska Vantaa den 9 november (fast det saknas H22-klass där, så då måste grabbarna kliva upp i seniorklass). Uttagningen dit sker på torsdag.

– Annars har jag tänkt att hålla formen uppe med terräng-DM och Kilsbergsleden på hemmaplan, utifall att jag skulle bli aktuell för EM, säger Rosdal som blir senior vid årsskiftet och redan börjat planera det nya livet.

– Jag kommer sikta in mig på en halvmara i Haag i mars, för att stämma av hur grundträningen varit. Sedan ska jag försöka få till något på banan, framför allt på 5 000 meter. Men det brukar aldrig gå bra, säger han med ett snett leende.

Rosdals kommentarer om silverloppet i terräng-SM får ni läsa i måndagens papperstidningen, som förstås går att köpa som e-tidning här på sajten.

Som sista punkt från årets terräng-SM kan man för övrigt nämna att Hällefors Louise Wiker cashade in en ny lagmedalj, ett brons med Hässelbys andralag i damklassen, och att länets medaljräkning stannade på 13. En riktigt bra siffra.

Linus Rosdal, Martin Regborn och Albin Olausson med lag-SM-guldet. Foto: Mikael Kroon

Publicerat av