Världsrekordet Örebro AIK får tuffare att ta …

På söndag kutar, som jag tidigare skrivit om här och här, 21 Örebro AIK-löpare en stafett över maratondistans för att gå under Dennis Kimettos världsrekordtid på 2.02.57, och med förhoppningar om att även klara att gå under två timmar.

Örebro AIK satsar alltså mot världsrekordet.

Men, det kommer naturligtvis inte att bli något världsrekord som sätts i Tybblelundshallen. Örebro AIK när nämligen inte den första klubben som kommer på tanken att springa en maratonstafett, och enligt magasinet Athletics Weekly är världsrekordet i maratonstafett 1.47.55, satt av elever på Tunyaiskolan i Meru, Kenya, 2012.

Då som en del i den globala utmaningen i Sportshall World Marathon Challenge, som liksom Örebro AIK:s försök går ut på att deltagarna springer 200 meter åt gången. I SWMC är det dock något fler löpare, lagen får välja att ställa upp med mellan 26 och 36 löpare som gör mellan fem och nio 200-meterssträckor var, medan Örebro AIK kör 21 löpare som gör tio-elva sträckor var.

Skillnaden i tid per varv? Tja, kenyanerna snittade 30,69 sekunder per 200-ing, Örebro siktar, för att gå under två timmar med en dryg halvminuts marginal, på 34-sekundersvarv. Att kapa ytterligare drygt tre sekunder på den tiden kräver en helt annan kapacitet på löparna.

Publicerat av