Helgens höjdare

1. Längdskidfesten.

Vi snackar skandinaviska cupen i Falun (jag var på plats på fredagen, och det blir mycket merläsning därifrån i papperstidningen framöver, till att börja med om Patrik Karlsson i morgondagens NA, som går att köpa som e-tidning på na.se), VM-test och juniorcup i Torsby (Marcus Lennartsson skrällde rejält med en fjärdeplats i fredagens sprint, medan Axel Ekström och Filip Danielsson jagar JVM-biljeter lördag och söndag) och inte minst Jizerska padesatka, den tjeckiska deltävlingen i långloppsvärldscupen på söndag (med Bill Impola och Kristina Roberto, förstås). Ja, och då har jag inte ens nämnt Tour de ski (eller Tour de ski China, som avslutades på fredagen utan några flera framgångar för Bob Impola som fick se Robin Bryntesson ta totalsegern).

2. Äntligen skidorientering.

Snöbristen slår aldrig så hårt som mot skidorienteringen. En enda tävlingshelg har kunnat genomföras, i Grövelsjön strax efter jul. Med både EM och VM runt dörren blir därför helgens trippeltävling (medeldistans och sprint på lördagen, stafett på söndagen) i Söderhamn helt avgörande för uttagningarna bakom de sju som redan tagits ut.

3. Örebro indoor games.

600 tävlande gör 1 500 starter, och Konditionsbloggen är förstås mest intresserad av två av dem – Josefin Gerdevågs fortsatta jakt på personliga rekord (och svensk elit) och Erika Bergentz på svenska rekord (i K40-klassen) och veteran-EM-form. Josefin är anmäld på 800, 1 500 och 3 000 meter, Erika på 800 och 1 500. Men tittar man i anmälningslistan finns fler höjdpunkter. VM-orienteraren Martin Regborn, som petades ur landslagstruppen och inte fick åka med till Australien, är anmäld på 3 000 meter liksom Per Sjögren (som också ska springa 1 500). Abdiqani Khadar och Abshir Aweys ska kuta 400 (!) och 800, och William Fransson 800 och 1 500.

Bubblare: Långdistansen vid världscupen i orientering på Tasmanien, som avgörs så tidigt på lördagen, svensk tid, att det i princip inte kvalar in som helg. Får Lilian Forsgren äntligen till sin fullträff? Kan Maria Magnusson följa upp tredjeplatsen i medeldistansen med en ny pallplats? Och kan Filip Dahlgren ta en topp 15-plats om han gör ett bomfritt lopp?

Publicerat av