Forsgren om jättebommen: "Irrade omkring"

Lilian Forsgren, 25, slutade sexa när natt-SM avgjordes i skogarna utanför Upplands Väsby sent på fredagskvällen. Men Hallsbergslöparen kunde mycket väl ha lagt sig i medaljdiskussionen – om det inte vore för en jättebom. Konditionsbloggen ringde upp för att höra vad som egentligen hände på vägen från den nionde till en tionde kontrollen, där Forsgren tappade fem av de knappt sex minuter som skiljde upp till medaljplats.

– Det gick lite tid där … Jag stannade lite för tidigt, hade koll när det var 200 meter kvar till kontrollen, men sedan blev jag bländad av grangrenarna som fångade upp ljuset från pannlampan och hade svårt att få överblick. Kontrollpunkten var en punkthöjd i ett öppet gult område, men det är egentligen inga träd uppe på någon av höjderna i det här området, så det var svårt att avgöra vilken höjd man var på. Jag irrade omkring och kunde inte läsa in mig, säger Forsgren till Konditionsbloggen.

Hur var resten av tävlingen?

– Egentligen är jag ganska nöjd. Framför allt med känslan, jag trodde inte det skulle gå så bra eftersom jag är långt från formtoppad. Jag kommer köra hård träning hela april ut.

En VM-satsning, eller?

– Ja, och de uttagningsgrundande tävlingarna i Swedish league i Dalarna i kristi himmelsfärd (14–15 maj), därför har jag valt att fokusera ganska mycket på dem. Fram till dess ska jag köra Swedish league-tävlingarna i Åmål och Säffle nästa helg, sedan är det landslagsläger i Skottland över den 1 maj och sedan ska jag släppa på träningen ordentligt och toppa för Tiomila och uttagningstävlingarna.

Ganska stor press att uttagningen vilar på två tävlingar?

– Ja, men jag tror att det är bra. Om man tar sig till Vm är det ganska hård press där också. Och oavsett sätter man press på sig själv.

Hur ser chansen att ta en VM-plats ut?

– Det finns tre platser på varje distans, förutom på medeldisansen där Annika Billstam har en friplats som regerande mästare, så där har vi fyra platser. Sedan beror det på hur många distanser de bästa vill springa, teoretiskt kanske det bara blir Annika plus tre andra löpare, men så har det aldrig varit förut, de brukar dela på det. Jag ska göra allt jag kan för att ta en plats.

VM avgörs i Skottland första veckan i augusti. Forsgren, som tog EM-silver i fjol, har aldrig fått springa någon VM-distans men var reserv på plats 2012.

Alla vinnare och länsresultat från natt-SM:

Damer: 1) Nadiya Volynska, Orion, 1.01.34, 6) Lilian Forsgren, Tisaren, +9.55, 17) Julia Lauri, do, +20.14, 19) Lovisa Persson, do, +22.32, 31) Rebecka Nylin, do, +29.45, 38) Elsa Ekelin, KFUM Örebro, +36.58.

Herrar: 1) Olle Boström, Järla, 1.19.05, 21) Daniel Attås, Tisaren, +11.15, 26) Love Sintring, Hagaby, +13.21, 47) Viktor Larsson, do, +18.02, 54) Anton Hallor, Tisaren, +19.51, 61) Ivan Forsgren, do, +22.10, 70) Oskar Andrén, do, +27.23, 88) Jonas Lindahl, Milan, +59.20.

D20: 1) Emma Bjessmo, IFK Lidingö , 49.45, 8) Ellinor Eriksson, KFUM Örebro, +10.02.

H20: 1) Emil Granqvist, Ravinen, 1.02.16, 20) Gustav Hindér, Tisaren, +12.02, 37) Harald Larsson, Hagaby, +26.56.

D18: 1) Erica Edman, Leksand, 43.29, 30) Anna Hallmén, Tisaren, +14.04.

H18: 1) Simon Hector, Snättringe, 48.08, 21) Filip Jakobsson, Degerfors , +15.40, 33) Jakob Fransson, Milan, +20.19, 35) Martin Särnbrink, Tisaren, +21.59.

Publicerat av