En storm i ett maratonglas – Kemppi ändå petad

Jag har så svårt att bestämma mig för var jag står i den här frågan när det gäller prispengarna i Stockholm marathon.
En sak är jag dock säker på. Om tanken från tävlingsledningens sida var att ha inga, eller i princip inga, prispengar till vinnarna i loppet är det förstås förkastligt. Men att det läggs in extra prispengar i den nordiska landskampen är däremot ett bra drag.
Men vi tar det väl från början. Redan den 12 november i fjol presenterades satsningen på en nordisk landskamp i maraton som ojämna år med start 2015 ska avgöras i samband med Stockholm marathon. Varje nordiskt land får ställa upp med fem herrar och damer var, och de gör upp om en exklusiv prispott på 250 000 kronor. Jag skrev om saken ur ett lokalt perspektiv en knapp vecka senare.
Sedan gick det några månader. Och plötsligt började historien växa i norska medier, om påstådd rasism bakom förslaget. Och så hakade Expressen och övriga media-Sverige sent omsider på den här veckan, och i morse var det fullt pådrag i både P1 Morgon och Ring P1 (som tillhör bloggarens frukostvanor).
Det hela bygger på antagandet att utomnordiska löpare inte skulle få prispengar, och att många av dessa utomnordiska löpare är i grunden fattiga löpare som har Stockholm marathon som en viktig del i sin försörjning. Jag kan inte svara för sanningshalten i det påstående (och inte heller i dagens påstådda kovändning), men jag kan konstatera att det redan den 12 november skrevs att om ”en löpare som ej ingår i landskampen placera(r) sig bland de sex främsta kommer även han/hon att premieras” med förbehållet att ”arrangören har dock ej råd att bjuda in – och därmed betala resa och boende – för fler löpare än de som ingår i landskampen”.
Tanken med den nordiska landskampen är att skapa ett tillfälle att samla ett maratonlandslag utanför mästerskapen, och att ge ett litet men ändå viktigt ekonomiskt tillskott till de rätt svältfödda svenska långdistanslöparna som har svårt att finansiera sina satsningar och som tvingas jobba/plugga/bo hemma för att hanka sig fram mellan träningsrundorna. En fin tanke.
Vurpan blir naturligtvis om man helt skulle ta bort prispengarna för de som inte tillhör landskampen. Om Josefin Gerdevåg inte blir uttagen i det svenska laget men ändå springer hem en topp fem-placering ska hon naturligtvis ha ett pris – liksom Benjamin Bitok måste få en rejäl check om han dyker upp och tar andra raka titeln. Knäckfrågan är fördelningen mellan landskampen och huvudtävlingen.
Men jag är helt övertygad om att de utomnordiska löparna klarar sig utan Stockholm marathon – och att Stockholm marathon kommer att fortsätta klara sig utan de bästa utomnordiska löparna, precis som tävlingen alltid gjort.

För övrigt noterar jag att det svenska laget i skymundan nu fyllts till den där landskampen. Och att det gjorts utan varken Gerdevåg eller Mikaela Kemppi. Hälleforslöparen Louise Wiker var, liksom superstjärnan Isabellah Andersson och Hälles Annelie Johansson, uttagna sedan tidigare. Nu har även Hässelbys Charlotte Karlsson och Studenternas Frida Lundén tagits in bland de fem. Andersson, Johansson, Lundén och Karlsson var alla topp fem på fjolårets årsbästalista (tillsammans med orienteraren Lena Eliasson) och Wiker smällde ju till med en jättetid i Sevilla (2.40.43) på vårvintern. Därmed räcker inte Kemppis och Gerdevågs sjunde- respektive åttondeplatser på fjolårets årsbästalista och formbeskeden på ÖAIK halvmaraton och SM-milen. Å andra sidan finns en stor chans/risk att någon eller några av Andersson, Johansson och Wiker väljer att avstå Stockholm för att fokusera på VM, och då lär Kemppi och Gerdevåg ligga bra till (även om Hammarbys Hanna Lindholm kanske är förstareserv).
Som ni kanske noterat har vi från och med i dag övergått till ett helt nytt blogginlägg här på na.se, och bara de fem senaste blogginläggen verkar vara överlagda i det nya formatet. Men lugn! Alla gamla blogginlägg går fortfarande att läsa på den här länken.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *