Helgens höjdare – en riktigt höjdarhelg

Ja jävlar i min lilla låda, den här helgen finns det en del att välja och vraka på. För mycket för att knuffa in på det här lilla utrymmet. Så istället för att sortera efter tävling får vi ta och sortera efter sport den här gången.

1. Löpning
Både Kumla stadslopp (tredje deltävlingen i länets långloppscup) och Munkastigen trailrun (andra deltävlingen i Peppes trailcup) går av stapeln på lördagen. Kumla, som bjuder en knixig milbana där jag slog mitt personliga rekord på distansen i fjol, lockar som vanligt stora delar av den länseliten med löpare som Josefin Gerdevåg, Per Sjögren, Mattias Nätterlund och William Fransson. Däremot ingen Mikaela Kemppi (som vunnit de två första deltävlingarna i cupen men som nu i stället kutar Women’s health halvmarathon i Stockholm), Linus Rosdal, Tim Sundström eller Erik Anfält bland de föranmälda. Gerdevåg och Sjögren får därmed bära favoritskapet. Kopparbergs Bob Impola, som hade sån fin utveckling i långloppsskidåkningen i vintras, gör för övrigt en intressant start. På Munkastigen dominerar Örebro AIK med hela 16 löpare i spetsen, där Sara Richert är den klart mest lysande stjärnan. KFUM Örebros Antje Torstensson brukar ha bra fart på kortare distanser och kanske kan utmana. Maria Strömberg, som vann cuppremiären Ursvik ultra, kommer till start. Däremot ingen som var topp tre på herrsidan i Stockholm, och inte heller de regerande mästarna Robert Nilsson, Spif, och Gunilla Ekholm, Akele (och ingen Liv Fahlén, Tvärsnyttankaret som var tvåa på Munkastigen och vann Bergslagsleden ultra i fjol; eller Cristoffer Stockman, som i stället springer 69-kilometersloppet Long Trail Barcelona). Däremot lär endurostjärnan Oliver Nelson, från Askersund, kuta rätt fort.

2. Orientering
Elitserien, som i år bytt namn från Silva league till Swedish league, bjuder generellt sett på bättre startfält än SM. I helgen inleds den i Åmål och Säffle med långdistans på lördagen och medeldistans på söndagen. Som Tisarens schweiziska stjärna, den dubble världsmästaren Matthias Kyburz, som gör sin första start på svensk mark i år. Garphyttans Filip Dahlgren gör på söndagen sin första värdetävling sedan världscuppremiären på Tasmanien, och Hallsbergs Lilian Forsgren och Örebros Martin Regborn kutar båda dagarna. Vi snackar jättelika startfält 1 062 anmälda på lördagen och 1 207 på söndagen. Något som spiller över på den lokala orienteringspremiären där Degerfors OK och Karlskogaklubben OK Djerf kör sin klassiska säsongsdubbelpremiär med Boforsloppet på lördagen och Letälvsträffen på söndagen. Medel- respektive långdistans i skogarna strax norr om Karlskoga, med 300-talet föranmälda båda dagarna.

3. Cykel
17.12.30 på fredagseftermiddagen gör Adam Axelsson sin debut för nya klubben, Örebrocyklisterna. Vi snackar Hammarö tredagars, ett etapplopp med en prolog på tre kilometer på fredagen, en tempoetapp på 15 kilometer på lördagsförmiddagen, en linjeetapp på 35,2 kilometer på lördagseftermiddagen och en avslutande linjeetapp på 140 kilometer på söndagen. Axelsson ställer upp i herrseniorklassen. Dessutom kör Emilia Fahlin sin andra tävling efter comebacken, 135 kilometer långa Dwars door de Westhoek. Hennes brittiska stall Wiggle-Honda kommer till start utan de båda italienska stjärnorna, men har spurtstarka Jolien d’Hoore och Cloe Hosking på startlinjen tillsammans med FAhlin och brittiska trion Amy Roberts, Eileen Roe och Danielle King. På startlinjen finns också namn som Lizzie Armistead, Kirsten Wild och Emma Johansson, så det blir tuff konkurrens.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *