Helgens höjdare – superstjärna i Wedevåg


1. Wedevågsloppet
Jakten på 15 000 kronor och en 25 år gammal tid. Det är vad som får nye, svenske terräng- och landsvägslöparstjärnan Abraham Adhanom att komma till Wedevåg i helgen. Eskilstunalöparen vann både långa (tolv kilometer) och korta (fyra kilometer) terräng-SM i höstas och tog hem SM-milen för två veckor sedan, och på den tiden han tävlade för Eritrea noterade han tre topp 20-placeringar på VM (19:e i halvmara 2009, 14:e i halvmara 2010 och 18:e i terräng 2011). Men i helgen är det alltså Wedevågsloppet som gäller för Adhanoms del, skriver Wedevågs IF på sin hemsida. Wedevågsloppet har ett stående pris till den som tar banrekordet (Jonny Danielssons 30.00 från 1990 och Olga Mitchourinas 35.36 från 1993 över 10,2 kilometer terräng) på finfina 15 000 kronor, vilket har lockat en hel del duktiga löpare genom åren. Men hittills har ingen lyckats bräcka Men ingen har lyckats bräcka Danielssons tid (som är erkänt bra, 1990 stod den 14:e-faldige svenske mästaren och nuvarande svenske rekordhållaren på 10 000 meter på toppen av sin karriär) och inte heller den ryska långdistansarens notering. Tävlingen är den fjärde av 28 i årets långloppscup, och snabbaste namnen bland de föranmälda, vid sidan om Adhanom, är nog Mikaela Kemppi, Fredrik Rådström, Haben Kidane och Jonas Rosengren.
2. Tisarträffen
Årets orienteringsfest äger rum i skogarna mellan Hallsberg och lockar 441 deltagare till dagens medeldistans och 284 till lördagens långdistans (bland annat kutar Per Sjögren medeldistansen i stället för [?] Wedevågsloppet i vad som kanske är ett Tiomilagenrep). Av förhandssnacket att döma bjuds det på tuffa banor. Men riktiga elitlöpare saknas eftersom det pågår landslagsläger i Skottland.
3. Festival Luxembourgeois du cyclisme féminin Elsy Jacobs
Alltså, den luxemburgiska damcykelfestivalen till Elsy Jacobs minne, där Emilia Fahlin finns på startlinjen. Tredagarstävlingen inleds med en tempoprolog på 5,6 kilometer i dag, fredag, och fortsätter med två linjeetapper lördag och söndag på 102,6 respektive 99,1 kilometer. Lördagen avslutas på en varvbana där cyklisterna sista fem milen tar tio klättringar på 70 höjdmeter var, och söndagen med fyra klättringar av samma kaliber de sista tre milen. Då gäller det att ha ben kvar att jobba med. Det är lite oklart hur bra startfältet blir, hittills har bara en väldigt preliminär och flera veckor gammal startlista publicerats. Men för Fahlin blir det hur som helst en viktig genomkörare. Efter tre endagarslopp på två helger sedan comebacken blir det nu tre tävlingar på lika många dagar innan Örebrocyklisten, som kör för sitt brittiska stall Wiggle-Honda, går in i en kortare träningsperiod inför etapploppet och världscuptävlingen Tour of Chongming Island utanför Shanghai om två veckor.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *