Fahlin hyllas i Kina: "Gjorde ett fantastiskt jobb"

Emilia Fahlin, proffscyklisten från Örebro, tävlar i Kina den här veckan. Tour of Chongming Island är ett etapp på den högsta rankningsnivån på damsidan under världscupen, och pågår onsdag-fredag. Följs sedan av ett världscuplopp (som kryptiskt nog har samma namn) på söndag. I princip hela den samlade världseliten är på plats, men eftersom stallen bara får ställa upp med fem cyklister var snackar vi slimmade lag. Fahlins brittiska stall Wiggle-Honda har satsat på tre starka spurtare (tvåfaldige världsmästaren Giorgia Bronzini, från Italien, och australierna Chloe Hosking och ”Nettie” Edmondson) på de platta och snabba banorna som sällan ser några utbrytningar, och två hjälpryttare i Fahlin och brittiska Eileen Roe.
Det var nära att ge utdelning direkt. På första etappen på tisdagsmorgonen, svensk tid, hjälpte Fahlin och Hosking fram Bronzini i spurten. Där räckte inte italienskans ben för att plocka ned Hitec products holländska stjärna Kirsten Wild, som haft en sanslös form på slutet och redan hunnit med fem segrar den här säsongen, men italienskan hyllade ändå sina lagkompisar efteråt.
– Tjejerna gjorde ett fantastiskt jobb hela vägen, och under de sista 800 meterna gjorde Emilia och Chloe ett fantastiskt jobb. I slutändan är den typen av sprint (lätt nedför på upploppet) inte min favorit, men vi försökte verkligen gå för det och gav aldrig upp. Stort tack till alla tjejer och till ledarna för supporter”, säger Bronzini till teamets hemsida.
När Fahlin gjort sin del av jobbet rullade hon i mål som 77:a, 21 sekunder bakom. Dagens 113 kilometer långa sträcka följs av en 107 kilometer lång etapp i morgon före den 83 kilometer långa avslutningen på fredag.
Konditionsbloggen bytte några ord med Fahlin när hon precis anlänt till Kina i tisdags, och hörde då mest om tävlingen i Luxemburg för 1,5 veckor sedan och om formen efter de akuta och kroniska bihåleinflammationerna.
”Luxemburghelgen var bra,  bortsett från prologen som blev tävlingsöppnare. Jag kände mig bra, speciellt lördagen då jag kunde vars med och köra på slutvarven. Det var en hård, kuperad avslutningsbana, och det var kul att kunna vara med och gå på ryck även på de hårda partierna i backarna. Jag har inte varit med i  förstaklungan de andra år på den etappen, så det var positivt”, skriver Fahlin om Luxemburg.
Hon fortsätter: ”Formen blir bättre för varje tävlingshelg jag fått. Kina är annorlunda tävling, platt och det blir mestadels klungspurter beroende på vinden. Vi har tre spurtare här, så det blir mest fokus på dem och spurterna. Vi ser touren som genrep och prova på och har världscupen på söndag som lagmål. Jag hoppas vi kan få ett par vinster med oss!”

 

I dag var det för övrigt premiär för Karlslunds rullskidserie Moto-Eagle tour, men något mer än namnen på segrarna (Garphytteduon Daniel Olsson och Olivia Hansson, som vann JSM-guld i rullskidor på en tid som hade räckt till senior-SM-guld förra året) har jag ännu inte tagit del av från tävlingen.

 

Och så rekommenderar jag varmt orienteringsförbundets egen intervju med förbundskapten Håkan Carlsson, som ju är örebroare, inför elitseriedeltävlingarna i Dalarna som drar igång i morgon, där han diskuterar hur han ser på stundande världscup- och VM-uttagningar. Intressant läsning!

 

Själv ska jag, mitt i mina skadebekymmer och helt ur form, åka till Nyköping och springa Oppebylöpet i morgon. Tanken när jag anmälde mig (eller, rättare sagt, fick loppet i present) i vintras var att jag skulle testa hur långt ifrån 40-minutersmålet jag var genom att börja i det tempot och se hur långt det höll. Ett genrep, ett test, vad ni vill. Nu lutar det åt att jag börjar i personlig rekord-fart i stället (lite under 4.15 per kilometer) och så får vi se hur långt det håller. Vädret verkar i varje fall bli trevligt, och det är alltid kul med lite sällskap på träningspassen … Någon startlista har jag inte sett, så om jag får några storfräsare att spana in på startlinjen fortfarande höljt i dunkel.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *