Helgens höjdare

1. Elitseriefinalen i orientering
Tio dagar kvar till världscupen i Halden och Lysekil. Då genrepar det rekordstora orienteringslandslaget – däribland länstrion Filip Dahlgren, Martin Regborn och Lilian Forsgren – med elitseriefinalen i Umeå. Medeldistans på lördagen, långdistans med jaktstart om elitserietitlarna på söndag. Reglerna för startordningen i den där jaktstarten är så komplicerade att jag inte hänvisar till orienteringsförbundets egen sida om det hela, men klart är (om jag lyckats räkna rätt) att Tisarens Andrea Svensson just nu ligger trea i äldre juniorklassen men som allra sämst går ut i delad ledning på söndag om hon vinner lördagens tävling. Bland seniorerna är Dahhlgren är åtta, Forsgren 13:e och Regborn 33:a, ingen av dem med riktig toppkänning. Totalt är 13 länslöpare anmälda till tävlingarna i Umeå.

2. Löpning
Det är maj och bara att välja och vraka bland loppen. Göteborgsvarvet är ju en av världens största löptävlingar, deltagarmässigt, och lockar som jag skrev om i går långt över 1 000 länslöpare. Själv drar jag till söders höjder för Stockholms brantaste. KFUM Örebros medel- och långdistansare tävlar i Eskilstuna i dagarna två. Och ungdomarna har Gif-spelen på Skölvboslätt (med devisen ”alla får en frisbee” som lockbete!) där bland andra nyblivna senior-SM-bronsmedlajören Lisa Brorson tar sig an 800 meter i sin ordinarie F17-klass. Och Svenska friidrottsförbundets tävlingsprogram fullständigt svämmar över av tävlingar över hela landet (men inga lopp i länets långloppscup i helgen, faktiskt – men på måndag är det dags för The Run).

3. Vänern runt
Helgens deltävling i svenska cykelcupen, där Adam Axelsson toppar herrarnas seniorklass, är inställd. Bureloppet, har av någon anledning blivit inställd, och nästa deltävling är sex veckor borta; Västboloppet den 5 juli. Men för motionärerna är Vänern runt, som drog igång redan 7.20 i morse, en av säsongens höjdpunkter. 581 kilometer fördelat på tre dagar. Örebrocyklisterna arrangerar, och 2015 körs den 44:e upplagan. Det är ingen tävling utan cykling i grupp, och i år är över 400 cyklister anmälda, varav ett 20-tal från länet. Själv brukar jag möta de stora klungorna av cyklister mellan Svartå och Åtorp på söndagsförmiddagen, eftersom Vulkanloppet alltid avgörs samma dag. Så också i år.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *