Gerdevåg efter trippelsegern: "Fler borde ta sig till högen"

I går, söndag, sprang Josefin Gerdevåg kontrollerat hem 800 meter (på 2.23,94, segermarginalen 2,20) och 1 500 meter (på 4.55,15, segermarginalen 7.83) när KFUM Örebros damer vann division 1 Svealand i friidrottens lag-SM och därmed säkrade en plats i lag-SM-kvalet nästa år. På måndagen slog hon till med ännu en seger – i The Run, ett tio kilometer långt terränglopp som bland annat går rakt uppför den svarta slalombacken på Kvarntorpshögen. ”Seger i The Run! Väldigt trevlig tävling, fler borde ta sig till kvarntorpshögen nästa år”, twittreade Gerdevåg efteråt.
Minst lika imponerande som Gerdevågs prestation var Rose-Marie Enmalms. IF Start-löparen från Kumla fyllde 60 år i höstas och var därmed klart äldst i hela startfältet – men det hindrade henne inte från att ta tredjeplatsen bakom Gerdevåg och Antje Torstensson (som var tvåa på 3 000 meter med 11.16,13 i den där klubbmatchen i går).
Gerdevågs segertid 39.38 är ruggig med tanke på den snortuffa backen, och hade räckt till en fjärdeplats i herrklassen. Där saknades alla de större namnen (som fjolårssegraren Filip Dahlgren, som kutade så bra i Umeå i helgen), men Mattias Nätterlund gjorde en bra tid när han vann på 36.45.
Från KFUM:s klubbmatch ska man också notera att Erika Bergentz, dubbel veteran-EM-medaljör inomhus i vintras, gjorde karriärens första hinderlopp och vann direkt, på 5.21,53 över den udda distansen 1 500 meter.
Nästa tävling i långloppscupen är Fjugestaloppet nästa onsdag. Fram tills dess kan ni läsa här om det väldigt väntade beskedet att Tisarens supertalang Andrea Svensson nu även officiellt är klar för sommarens junior-VM i orientering.

Pallen: Tvåan Antje Torstensson, vinnaren Josefin Gerdevåg och trean Rose-Marie Enmalm.  Foto: Alexander Lindhe
Pallen: Tvåan Antje Torstensson, vinnaren Josefin Gerdevåg och trean Rose-Marie Enmalm. Foto: Alexander Lindhe
Josefin Gerdevåg korsar mållinjen som överlägsen segrare.  Foto: Alexander Lindhe
Josefin Gerdevåg korsar mållinjen som överlägsen segrare. Foto: Alexander Lindhe
Pallen: Tvåan Johan Ingjald, vinnaren Mattias Nätterlund och trean Dan Bäck.  Foto: Alexander Lindhe
Pallen: Tvåan Johan Ingjald, vinnaren Mattias Nätterlund och trean Dan Bäck. Foto: Alexander Lindhe

 

Resultat, The Run, 10 kilometer, damer: 1) Josefin Gerdevåg, KFUM Örebro, 39.38, 2) Antje Torstensson, +4.28, 3) Rose-Marie Enmalm, IF Start, +10.21, 4) Hanna Fridhamre, IFK Nora, +11.51, 5) Hanna Henriksen, Östansjö, +12.16.
Långloppscupen efter 7 av 26 individuella deltävlingar: 1) Mikaela Kemppi, Örebro AIK, 23 poäng, 2) Gerdevåg, 17, 3) Gabriella Eliasson, IF Start, 14, 4) Tiina Hänninen, do, 11, 5) Erika Bergentz, KFUM Örebro, 8.
Herrar: 1) Mattias Nätterlund, Örebro AIK, 36.45, 2) Johan Ingjald, IF Start, +1.53, 3) Dan Bäck, Kumla SF, +2.18, 4) Per Arvidsson, IF Start, +3.07, 5) Dag Sandblom, Örebro AIK, +5.40.
Långloppscupen efter 7 av 26 individuella deltävlingar: 1) Haben Kidane, Hällefors LK, 28 poäng, 2) Peter Wiker, do, 16, 3) Nätterlund, 15, 4) Per Sjögren, KFUM Örebro, 11, 5) Ulf Hallmén, Hagaby Goif, Fredrik Rådström, Hällefors LK, Simon Sveder, do, alla 9.
5 kilometer, damer: 1) Emma Axelsson, 21.40, 2) Malin Johansson, +0.10, 3) Malin-Charlotta Rudin, +3.38.
Herrar: 1) Jonathan Karlsson, Svennevad, 18.48, 2) Thiraphat Jörgensen, +1.01, 3) Johannes Äng, Hagaby Goif, +2.05.

Publicerat av

2 reaktioner till “Gerdevåg efter trippelsegern: "Fler borde ta sig till högen"”

  1. Rose-Marie är fantastiskt duktig, men inte äldst i startfältet. Bland damerna, JA. I hela startfältet är Jan Myrtorp 74 år betydligt mycket äldre. Han missade timmen jämnt med 45 sekunder vilket också är mycket imponerande!

    1. Så klart har du rätt, tack för påpekandet. Tänkte bara på damklassens startfält, men utskrivet blev det syftningsfel. Tacktack!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *